Liemers

Moet er meer toezicht komen bij zwemplassen? Dit vinden onze volgers

Bij veel recreatieplassen geldt dat zwemmen op eigen risico is.
Bij veel recreatieplassen geldt dat zwemmen op eigen risico is. © Pexels.
ZEVENAAR - Een vader en dochter verdronken woensdagmiddag bijna in het water van de Breuly in Zevenaar. Vroeger werd toezicht gehouden op de zwemplas, maar de laatste jaren zwemmen bezoekers er op eigen risico. Moet op zwemplassen als deze (weer) toezicht komen?
Omstanders Dave en Sarah redden de vader en dochter woensdag uit het water. Zowel het meisje als haar vader konden niet zwemmen. "Onverantwoord", valt te lezen in reacties op Facebook. Toch komt het vaker voor dat mensen in de problemen raken, zeker bij recreatieplassen zonder toezicht.
Op stelling 'Toezicht bij recreatieplassen zou verplicht moeten worden' op Facebook is massaal gereageerd. Een ruime meerderheid van bijna anderhalf duizend mensen is het met de stelling eens. Zo'n vierhonderd mensen is het ermee oneens. Veel mensen reageerden ook met uitleg en de geschreven meningen lopen uiteen.

'Zwemmen blijft verraderlijk'

"Mensen moeten zelf verantwoordelijkheid nemen", reageert Dorien. "Kan een kind niet zwemmen? Dan moet je het ook niet zonder zwembandjes laten rondlopen." En Trudy zegt: "Toezicht kan helpen. Ook al kun je zwemmen, het blijft soms verraderlijk. Maar ouders van kinderen moeten zelf altijd blijven opletten."
Mensen moeten weer zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun acties
Wendy herinnert zich nog de Breuly zoals het vroeger was. "Toen was er toezicht", stelt ze. "Het gebied zag er toen ook beter en verzorgder uit. Ik zeg 'ja' tegen toezicht." Mark is het daar niet mee eens en typt: "Mensen moeten weer zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun acties. Daarnaast moeten ouders begrijpen dat als je met jonge kinderen naar zo'n plas gaat, je geen tijd hebt om te ontspannen. Blijf je kinderen in de gaten houden."

Schoolzwemmen herinvoeren?

Veel mensen zien trouwens ook een andere oplossing: schoolzwemmen. Sinds de subsidies hiervoor afgeschaft zijn, gebeurt dit nauwelijks meer. "Ze moeten zorgen dat elk kind een zwemdiploma kan halen", tikt Alma. "En misschien daarnaast kijken of ze bij grote plassen wel mensen in kunnen zetten voor de veiligheid."