Rijk van Nijmegen

Deze zussen halen geld op voor zeldzame vorm van maagkanker

De gezusters Brouwer.
De gezusters Brouwer. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - De één loopt voor het Longfonds en de ander wandelt tegen Parkinson. De 4Daagse is sinds jaar en dag ook het toneel voor honderden lopers voor goede doelen. Ook voor de Nijmeegse zussen Judith, Sophie en Esther dit jaar. Samen met tante Hanneke vormen zij het team 'In de benen voor genen' om zoveel mogelijk geld op te halen voor een zeer zeldzame en erfelijke vorm van maagkanker.
Sinds een jaar weet de familie dat het CDH-1 gen in de familie voorkomt. Zussen Judith en Esther hebben het, zus Sophie en haar broer niet. Het wel hebben van het gen geeft levenslang een zeer grote kans op het ontstaan van maag- en borstkanker. De maagkanker is zo zeldzaam en agressief dat artsen adviseren dragers van het gen om preventief hun maag te laten verwijderen. De zussen Judith en Esther, en moeder Dorien hebben dat nog niet laten doen.
Bekijk hieronder hoe team 'In de benen voor genen' de 4Daagse beleeft:
Deze vrouwen lopen de 4Daagze met als drijfveer hun ziekte

Kanker op één bij goededoelenlopers

De meeste goededoelenlopers van de Nijmeegse 4Daagse zetten zich in voor de strijd tegen kanker. Dat varieert van lopen voor Kika, KWF en bijzondere vormen van kanker. Maar ook ziekten als ALS, Parkinson en MS staan veelvuldig op de lijst bij de Vierdaagse Sponsorloop. Deze afdeling van de 4Daagse maakt het voor lopers makkelijk om te lopen voor een goed doel omdat ze veel administratie en geregel uit handen neemt.
Voorzitter is Ank Bijleveld, voormalig minister van Defensie, is trots op het grote aantal sponsorlopers: "Met de sponsorloop kan je waarde toevoegen aan je wandeling. Je kan iets betekenen voor een ander omdat je geld inzamelt. Ik hoop dat steeds me mensen gaan meedoen. we hebben nu zo'n kleine zevenhonderd lopers die dit doen."
In totaal lopen de deelnemers van de Vierdaagse Sponsorloop dit jaar bijna 500.000 euro bij elkaar. Niet bekend is hoeveel lopers, los van de georganiseerde actie, nog meer lopen voor een goed doel. Maar dat de 4Daagse elk jaar heel veel geld oplevert voor allerlei stichtingen en onderzoek naar ziektes, is wel duidelijk.

Zeldzame vorm van maagkanker

De zusjes en tante Brouwer lopen voor de eerste keer mee met de 4Daagse. Ze hopen met elkaar 10.000 euro op te halen. Dorien: "Met 50.000 euro kan er een half jaar gericht onderzoek worden gedaan naar dit zeldzame kankergen, waardoor een maagverwijdering in de toekomst misschien niet meer nodig is."
Het geld komt direct terecht bij de afdeling oncologie van het Radboudumc. MDL-arts Tanya Bisseling is daar de deskundige op het gebied van deze zeldzame vorm van kanker. Niet in de laatste plaats omdat zij zelf ook het gen heeft: "Ik ben samen met mijn vader en zussen de eerste familie waarbij in Nederland het gen is vastgesteld."

Zonder maag

Bisseling leeft inmiddels al jaren zonder maag en daar is, volgens haar, mee te leven. Sterker nog Tanya Bisseling loopt zelf de 4Daagse: "Je moet je leven wel aanpassen, onder meer vaker kleine beetjes eten en dat aanvullen met bepaalde vitamines en mineralen. En het kan ook hinderlijk zijn bijvoorbeeld de oprispingen van gal en lucht, vaak ook in de nacht, dus een gestoorde nachtrust. Maar ondanks dat ik wel probeer uit te stralen dat ik dat zonder veel moeite doe, is dat echt niet altijd zo hoor."