Arnhem en omstreken

Met de auto naar Arnhem? Dat wordt lastig de komende weken

John Frostbrug vanaf morgen dicht wegens onderhoud.
John Frostbrug vanaf morgen dicht wegens onderhoud. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Bezoekers van Arnhem wacht de komende weken een extra hobbel: de John Frostbrug is vanaf vandaag (zondag) tot 10 september gesloten voor al het gemotoriseerde verkeer. De brug is dicht vanwege groot onderhoud.
Rijkswaterstaat vervangt de komende weken over de gehele breedte de voegen en voorziet het wegdek van nieuw asfalt. De sluiting zal hinder met zich meebrengen, beaamt Christel Holleman van Rijkswaterstaat.
"Het is natuurlijk een belangrijke toegangsweg voor de stad, en een verbinding tussen noord- en zuid-Arnhem. In overleg met de gemeente is er gekozen voor deze rustige zomerperiode, zodat we de hinder zoveel mogelijk kunnen beperken." Dagelijks passeren normaal gesproken 10.000’en voertuigen de brug. Het vorige groot onderhoud dateert volgens Holleman van 2014.

Reeks werkzaamheden

De sluiting is het voorlopige slotstuk van een reeks aan werkzaamheden aan de brug, die eind mei begonnen. Toen ging de brug al een heel weekeinde dicht. Vanaf 30 mei was er telkens maar één rijstrook beschikbaar, waar bovendien maar dertig kilometer per uur mocht worden gereden.
En nu gaat de brug dus helemaal dicht. Fietsers en voetgangers kunnen nog wel passeren. De trolleybussen worden omgeleid via de busbaan van de Nelson Mandelabrug.
De gemeente Arnhem voert in nauw overleg met Rijkwaterstaat in dezelfde periode overigens ook werkzaamheden uit aan beide zijden van de brug. Zo wordt onder andere het Airborneplein geasfalteerd en wordt de fietstunnel op het plein waterdicht gemaakt. "Het is een puzzeltje dat we de komende weken samen leggen", aldus Holleman.
Bekijk een video over de afsluiting:
De John Frostbrug is de komende zeven weken dicht

Overlast

Rijkswaterstaat adviseert tijdens deze periode waar mogelijk gebruik te maken van de fiets. Alternatieve autoroutes van en naar de stad gaan via de Nelson Mandelabrug en de Pleijbrug. "En voor werknemers geldt: werk wat meer vanuit huis als dat kan."
De sluiting zal zeer waarschijnlijk ook leiden tot overlast voor de bezoekers van het GelreDome – die bijvoorbeeld tijdens het concert van Elton John op 9 juni al uren in allerlei files in en rond de stad stonden. "We staan wat dat betreft in nauw contact met GelreDome", zegt Holleman.
"En we kunnen niet anders dan de directie herhalen: als je naar een concert gaat, bijvoorbeeld dinsdag naar Lady Gaga, kom vooral op tijd. Bij de concerten na Elton John, zoals The Eagles, gingen mensen eerder van huis. Toen bleef de chaos ook grotendeels uit."