Stedendriehoek

Grote ramp voor kindervakantieweek: 'We moeten alle spullen weggooien'

Vrijwilligers Fleur Peters en Lindy Huitink.
Vrijwilligers Fleur Peters en Lindy Huitink. © Omroep Gelderland
EERBEEK - Vlak voor de aanvang van de Kinder Vakantie Spelen (KVS) in Eerbeek is de organisatie in een complete ramp beland. De spullen die gebruikt worden voor het bouwen van hutten, knutselen en verkleden liggen in een opslag die vol blijkt te zitten met asbest. Alles wat in 60 jaar tijd is verzameld moet daarom per direct worden vernietigd.
Een grote sticker prijkt op de deur van de zolder van het Tjerk Riks Centrum: 'niet betreden: bevat asbest'. De gemeente inspecteerde het pand onlangs om te kijken hoe het verduurzaamd kan worden. Daarna komt er een vervelende mededeling: in de zolder zit asbest en er bestaat een kans dat er op de spullen van de KVS ook asbestdeeltjes zitten.

'Grote sentimentele waarde'

"Dit is echt heel verdrietig", zegt vrijwilliger Lindy Huitink. "Achter deze deur liggen al onze spullen: gereedschap om 200 kinderen te kunnen laten zagen en timmeren, er ligt verf om de hutten te kunnen schilderen, hockeysticks, voetballen, volleyballen en heel veel verkleedkleren." De vrijwilligers mogen er niet bij. "Het moet allemaal vernietigd worden."
De attributen zijn door de jaren heen verkregen met geld van donaties en sponsoren die spullen hebben geschonken. "We doen alles op basis van vrijwilligerswerk en sponsoring, dus je kunt je voorstellen dat financieel gezien de klap voor ons heel groot is."
De vrijwilligers mogen de opslag niet meer in:
Grote ramp voor kindervakantieweek: 'We moeten alle spullen weggooien'
Naast het verlies van materiaal, hangt er ook een emotionele waarde aan de benodigdheden voor de vakantie spelen. "Veel spullen hebben een grote sentimentele waarde voor onze vrijwilligers, spullen die we hebben gekregen en ieder jaar weer tevoorschijn toveren."

Over 2 weken begint het kamp

De KVS is een sport- en spelweek voor kinderen. In de week van 8 augustus bouwen en verven ruim 200 kinderen hutten van pallets, doen ze speurtochten en een heleboel andere leuke spelactiviteiten. "We sluiten altijd af met een feestelijke bonte avond."
Vrijwilligers zijn al maanden bezig met de voorbereiding. "De timing van dit bericht, ja dat is echt verschrikkelijk." Toch laten de vrijwilligers zich niet kisten, ze zijn meteen aan de slag gegaan om het feest voor de kinderen door te laten gaan. De organisatie is een crowdfunding gestart.

Voor de kinderen

"We hopen 5000 euro op te halen, zodat we de essentiële spullen kunnen aanschaffen." Inmiddels staat de teller al iets boven de 2500 euro. "Echt hartverwarmend", zegt Fleur Peters, ook vrijwilliger bij KVS. "We worden ook gebeld door bedrijven en organisaties die geen geld maar materialen willen schenken. Zo kregen we al een aanbod voor een aantal partytenten en tientallen hamers."
Even hebben de vrijwilligers getwijfeld of de Kinder Vakantie Spelen door kunnen gaan. "Daar hebben we het over gehad, maar we denken dat het kan, ondanks de tijdsdruk", zegt Fleur. De ruim tweehonderd Eerbeekse kinderen willen ze niet teleurstellen. "De kinderen zijn altijd zo blij als het weer begint, dan komen ze met een grote glimlach het veld op rennen. Dat is fantastisch."