Rijk van Nijmegen

'Vingers als verse worstjes', moeten 4Daagse-wandelaars ringen afdoen?

Veel wandelaars hebben knellende vingers en doen hun ringen af.
Veel wandelaars hebben knellende vingers en doen hun ringen af. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Gezwollen vingers en ringen die gaan knellen. Dat is geen pretje voor de 4Daagse-wandelaars die met dertig graden op de route lopen en nog lang niet op de Wedren zijn. Wat te doen? Lezers op Facebook reageren, maar we vragen het uit voorzorg ook even aan een inspanningsfysioloog van het Radboudumc in Nijmegen.
We stuitten op een van de vele 4Daagsepagina's op Facebook op de vraag van Jorien. Wat doen jullie met je ringen?, vraagt ze aan andere wandelaars. "Ik doe ze alleen af met gehakt of deeg kneden." Ze kreeg, schrijft ze, het advies om ze af te doen, omdat handen en vingers gaan zwellen met het risico dat de ringen afgeknipt moeten worden.
"Je moet ringen echt afdoen", reageert Marlene. "Ook ik - en waarschijnlijk velen met mij - heb met pijn in mijn hart mijn ringen al weken geleden af gedaan. Juist vanwege knellen. Ik zit niet te wachten op doorknippen."
Mijn vingers zijn na een uurtje net verse worstjes
Een ander zegt: "Als er iets gebeurt en je moet naar het ziekenhuis, dan worden ze er afgeknipt in geval van operatie of iets dergelijks. Grote kans dat ze dan kwijtraken. Worst case scenario maar het gebeurt echt."
Lenneke: "Ik zou ze afdoen, mijn vingers zijn na een uurtje net verse worstjes. Wat mij helpt zijn verfrolletjes in de handen, waar je zo af en toe in knijpt en onderweg natmaken, dat koelt."
"Je kunt ze ook aan een ketting hangen, hoef je ze niet thuis te laten", oppert Noortje.
Dan de expert, inspanningsfysioloog Maria Hopman aan het Radboudumc die al veertien jaar tijdens de 4Daagse onderzoek doet naar het welzijn van wandelaars. "Je hoeft de ringen niet af te doen, je vingers vallen er niet af, hoor."

Zwelling neemt gewoon af, zegt Hopman

Ze legt uit waarom handen en vingers zwellen en dat de zwelling ook vanzelf weer verdwijnt. "Tijdens inspanning duwen kleine bloedvaatjes in je handen en vingers vocht weg. Dat hoopt zich op in tussenruimtes. Daardoor zwellen je handen en vingers op. Wanneer je rust, nemen de vaatjes het vocht weer op en neemt de zwelling weer af."
Hopman snapt dat wandelaars hun ringen preventief afdoen. "Ze zitten natuurlijk niet echt comfortabel, maar het kan dus geen kwaad." Ze bevestigt de tip van Lenneke, om zwellingen te voorkomen. "Knijp onderweg in een stressballetje of een stukje hout."