Arnhem en omstreken

Tientallen kinderen gaan naar de gevangenis voor een fietsvakantie

Marcel Legerstee, voorzitter van Ome Joops Tour.
Marcel Legerstee, voorzitter van Ome Joops Tour. © Omroep gelderland
ARNHEM - Het is in Arnhem al meer dan zeventig jaar een vast begrip in de zomervakantie: de Ome Joops Tour. Een initiatief om ieder kind een fijne vakantie te kunnen bieden, ongeacht hun achtergrond. Maandag vertrekken 65 kinderen op een fietsvakantie door Gelderland. De deelnemers leren elkaar dit weekend vast kennen bij de Arnhemse koepelgevangenis.
"Welkom in mijn huis", klinkt het. In een geel-zwart gestreept boevenpak wacht Marcel Legerstee de kinderen op. Al vele decennia is hij het gezicht van de activiteiten die door zijn vader werden opgezet.
In de tijd van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog was er voor de kinderen in Arnhem niet veel te doen. Krantenverkoper Joop Legerstee ging samen met politieagent Arie van Veldhoven activiteiten voor kinderen organiseren. Zo is Ome Joops Tour ontstaan: een fietsvakantie in de omgeving van Arnhem.
"Investeren in de jeugd van de toekomst. Dat was de gedachte", zegt Legerstee. "En dat doen we nog steeds. Het maakt niet uit welke afkomst ze hebben, waar ze vandaan komen. We gaan een hele lange week heel veel plezier beleven. Ook om ze iets mee te geven: een stukje respect, normen en waarden. Maar vooral genieten van deze prachtige omgeving die Gelderland heeft."

'Je bent met z'n allen kind'

Groepsleider Pascal van Hummel weet uit eigen ervaring hoe belangrijk de tour voor kinderen kan zijn. "Ik kom zelf uit een nogal extreem gezin, om het maar zo te zeggen", vertelt hij. "En dan kom je hier tussen allerlei andere kinderen, met allerlei andere situaties. Maar toch ben je met z'n allen hier kind. Je maakt heel veel plezier, je leert allemaal nieuwe kinderen kennen. Ik heb daar zelf veel aan gehad. Het heeft mij een stukje gevormd. Dat ik dat terug mag doen voor de kinderen van deze tijd is voor mij een eervolle taak."
Ome Joops Tour gaat weer van start.
Ome Joops Tour gaat weer van start. © Omroep Gelderland
Net als andere organisatoren heeft de tour last gehad van corona. "In 2020 fietsten we maar één dag, in 2021 deden we fietstochten", vertelt Legerstee. "Dit jaar was het ook improviseren, maar de tour staat er. We zij er heel trots op."
Zo vertrekken er 65 kinderen vertrekken elke dag vanuit de koepelgevangenis in Arnhem naar een bestemming in de provincie. De groep trapt maandag af met een bezoek aan Kasteel Doorwerth en sportpark Hartenstein in Oosterbeek. Er is een zeskamp bij Watergoed in Slijk-Ewijk en er staat een rit met een stoomtrein en een bezoek aan het Nationale Park De Hoge Veluwe op het programma.
Vrijdag staat traditioneel het favoriete onderdeel veel kinderen op de planning: een bezoek aan de Efteling. Bij uitzondering wordt deze afstand wordt wel met de bus afgelegd en niet met de fiets. Zaterdag sluit de groep af met activiteiten in Arnhem.