Arnhem en omstreken

Waardoor stierf Thea (18)? Familie tast al vijftig jaar in het duister

Thea stierf vijftig jaar geleden op 18-jarige leeftijd.
Thea stierf vijftig jaar geleden op 18-jarige leeftijd. © familie Derksen
ARNHEM - Vijftig jaar na haar overlijden zitten de broers en zussen van Thea Derksen nog altijd vol met vragen: hoe is zij op 18-jarige leeftijd gestorven? De omstandigheden rondom haar overlijden in 's Koonings Jaght bij Arnhem, waar zij werkte en overleed, zijn nooit bekendgemaakt.
Dat schrijft de familie in een oproep, waarin ze mensen zoeken die meer weten. "Er is iets gebeurd waardoor mensen absoluut niet met ons wilden praten", vertelt Harry Derksen, de twee jaar jongere broer van Thea.
Vlak voor haar dood deed Harry zelf vakantiewerk in de instelling voor mensen met een lichamelijke en geestelijke beperking, waar zijn zus ook werkte. "Toen ben ik op vakantie gegaan. Negen dagen later overleed zij." Wat er was gebeurd met zijn zus, daar is Harry nooit achter gekomen. "Mensen werden verboden met ons te praten", zegt Harry.

Vijandige reactie

25 jaar geleden deed de familie al eens een poging om meer te weten te komen over Thea haar dood. Maar de reactie waar ze toen op stuitte, was nogal vijandig, herinnert Harry. Toen het onlangs vijftig jaar geleden was dat Thea overleed, dachten hij en zijn broers en zussen: 'Het is nu of nooit'.
Er is inmiddels al gesproken met een van de bestuurders van Thea haar voormalige werkplek, die inmiddels onder zorgorganisatie Siza valt, vertelt Harry. "Die heeft alle medewerking toegezegd."
Ook is er contact ontstaan met iemand die vijftig jaar geleden bij ’s Koonings Jaght werkte en wil helpen in de zoektocht. Daarin zijn ze al 'iets meer te weten gekomen'. Omdat de familie eerst wil kijken of er mensen bereid zijn om nu wel te praten, wil ze op dit moment niet met dat verhaal naar buiten treden, legt Harry uit.

'Mensen moesten hun mond houden'

"Duidelijk is inmiddels wel dat er iets is gebeurd wat tot haar dood heeft geleid. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat de betrokken mensen van destijds niet met ons wilden praten", weet het broertje van Thea. "Mensen moesten absoluut hun mond houden."
Harry hoopt dat mensen die de familie meer kunnen vertellen, nu zoveel jaren later last krijgen van hun geweten. "Het is absoluut niet onze bedoeling om schuldigen aan te wijzen of te veroordelen", verduidelijkt hij. "Zolang wij nog leven, wordt ze nog herinnerd", schrijft Lidy Derksen over 'ons lief zusje'.