Rivierengebied

Je kind van school houden voor vakantie? Dat kost je 100 euro per dag

Sinds corona lijken meer ouders hun kinderen van school te houden voor vakantie.
Sinds corona lijken meer ouders hun kinderen van school te houden voor vakantie. © ANP (ter illustratie)
ARNHEM - De files op de Autoroute du soleil vermijden, of een goedkopere accommodatie gevonden waarvoor je een dag eerder weg moet? Die laatste schooldag komt voor de vakantieplanning niet altijd goed uit. Er zijn elk jaar weer kinderen die niet in de schoolbanken verschijnen op de laatste dag van het jaar. Het lijkt sinds corona vaker te gebeuren, merkt leerplichtambtenaar Emmanouil Levendis van Regio Rivierenland.
"Mensen hebben door corona hun vakantie in duigen zien vallen en sommige ouders vinden dat ze nu recht hebben op extra verlof." Dit zogeheten luxeverzuim is echter bijna nooit een argument om weg te blijven van school. "In dat soort gevallen is de leerplichtwet helaas strak en onbuigbaar", stelt Levendis van Regio Rivierenland.

'Leerplichtwet is heel streng'

Bij Regionaal Bureau Leerlingenzaken Midden-Gelre zien ze geen toename, toch kregen ze vorig schooljaar al 42 meldingen van luxeverzuim. "Die melding doet de school bij ons, dan gaat de leerplichtambtenaar op huisbezoek om vast te stellen of het kind er wel of niet is. Als er niemand thuis is, laten we een bericht achter met een contactverzoek. Ouders worden opgeroepen voor een verhoor en dan maken we een proces-verbaal op voor het Openbaar Ministerie", legt Celine Aaftink uit.
Alleen in hele specifieke gevallen zou het wel mogen, weet Levendis uit ervaring: "Stel, je hebt een bedrijf en je moet in het hoogseizoen werken. In de zomervakantie kun je absoluut niet weg en in andere vakanties ook niet, want dan ga je failliet. Maar in 99 van de 100 gevallen is er geen extra vakantie mogelijk. De leerplichtwet is heel streng".
100 euro boete per dag per kind
De meest recente cijfers over luxeverzuim dateren uit het schooljaar 2019-2020. Toen waren er landelijk zo'n vierduizend leerlingen die zich hieraan schuldig maakten. Luxeverzuim kan aardig in de papieren lopen, want het kan worden bestraft met een boete van 100 euro per kind per dag. Voor een gezin is dit bedrag maximaal 600 euro per week, maar als het langer dan twee weken aanhoudt kan het zijn dat ouders zich voor de rechter moeten verantwoorden.

Waar wel en waar geen verlof voor?
Wel: Verhuizing, jubileum van familieleden, ernstige ziekte of overlijden van familieleden
Niet: Goedkopere vakanties buiten het seizoen, tickets die al gekocht zijn of tickets die niet meer verkrijgbaar zijn in de vakantieperiode, eerder weg of later terug vanwege verkeersdrukte, andere kinderen uit het gezin al vrij of nog vrij, wereldreis of sabbatical

Bron: Gemeente Doetinchem

'Ach, het is maar een dagje'

"Ouders zeggen vaak 'Ach, het is maar een dagje'. 'Maar dat kun je ook omdraaien: als het maar een dagje is, dan is dat juist een reden om wel naar school te gaan. Want wat voor voorbeeld geef je dan aan je kind?", vraagt Carry Roozemond van leerplichtambtenarenkoepel Ingrado zich af.
"Jaren terug stonden we weleens op Schiphol en spraken we ouders met kinderen aan, tegenwoordig wordt hier in het onderwijs zelf meer op gelet. Het zal nooit helemaal weggaan, want de ouders blijven de vraag stellen en dat is ook heel menselijk", aldus de bestuurder.