Rijk van Nijmegen

Koehandel over boerenactie 4Daagse, protest met één trekker: 'We nemen de grootste mee'

Boeren maken zich op voor actie in Stroe, vorige maand
Boeren maken zich op voor actie in Stroe, vorige maand © RTV Nunspeet
NIJMEGEN - Farmers Defence Force (FDF) mag vrijdag demonstreren bij de intocht van de 4Daagse, maar in afgeslankte vorm. De boeren wilden eerst met honderden trekkers naar de Via Gladiola komen, maar Nijmegen hield dit tegen met een noodverordening. De rechter boog zich vandaag over de zaak, maar nog voor de uitspraak kwamen de partijen er door regelrechte koehandel samen uit.
De boeren mogen met maximaal vijftig betogers protesteren tijdens de laatste dag van de 4Daagse in Nijmegen. Ook mag er een trekker en een koelwagen mee. Ze mogen langs de Via Gladiola staan, richting Malden. De weg zelf mogen ze niet betreden voor hun protestactie. Uiterlijk morgenochtend om 12 uur zal de gemeente het formele besluit naar de boeren kenbaar maken.
FDF is van plan om een koelwagen mee te nemen om van daaruit voedsel uit te delen. De gemeente staat toe dat die door een trekker naar de plek van bestemming wordt gebracht. Daardoor komt er dus toch een landbouwvoertuig naar de protestactie. Burgemeester Bruls laat weten dat hij akkoord is met deze oplossing. "Ik verwacht wel van iedereen dat zij zich aan de afspraken houden." De trekker die FDF mee wil nemen, zal in ieder geval geen standaardformaat zijn, zegt voorman Mark van den Oever tegen Omroep Gelderland. "We nemen de grootste trekker mee die we kunnen vinden."

Schorsing na schorsing na schorsing

De rechtszaak had eigenlijk binnen een uur klaar moeten zijn, maar door de onderhandelruimte duurde het een stuk langer. Er werd over en weer geboden. De gemeente wilde geen trekker zien en zag plek voor maximaal honderd betogers. Maar de boeren wilden minimaal een trekker voor de koelwagen. De eerste schorsing was een feit.
De gemeente kwam terug na de pauze met een tegenbod: vijftig boeren, één trekker en één koelwagen. Dat was dus de helft van van het aantal betogers dat eerst besproken was. Farmers Defence Force zocht wéér een tussenweg: 25 boeren erbij, bovenop de vijftig van de gemeente.
Dat kon de jurist van de gemeente niet zomaar beloven, dus moest er een tweede schorsing aan te pas komen voor overleg met burgemeester Bruls. Die zag het plan niet zitten en dus kwam na de pauze nog een keer de herhaling: vijftig betogers, een trekker en een koelwagen. Daar moest FDF nog even over nadenken.
Na een derde korte schorsing waren de boeren eruit: ze konden best leven met het voorstel van de gemeente en wilden het niet aan de rechter overlaten. Met een trekker, koelwagen en vijftig betogers sterk zullen ze dus vrijdag verschijnen.

'Vlaggen rechtzetten ook met trekkers'

FDF betoogde dat ze kunnen voorkomen dat de demonstratie escaleert. Volgens hun advocaat ging het bij vorige betogingen fout door andere figuren, maar zou het bij een actie die volledig in handen is van FDF niet misgaan.
De boeren en de gemeente verschilden vooral van mening over de aanwezigheid van trekkers. De gemeente wilde geen uitzondering maken, ook niet als het maar over één of twee trekkers zou gaan. Sieta van Keimpema van FDF wees daarna de gemeente erop dat bij het rechtzetten van de vlaggen ook trekkers aanwezig waren, terwijl er toen niet werd ingegrepen. Daarna besloot de rechter om de partijen met elkaar te laten onderhandelen.