Rijk van Nijmegen

Eindelijk! De 4Daagse is officieel van start

Deelnemers aan de 4Daagse onderweg in Alverna.
Deelnemers aan de 4Daagse onderweg in Alverna. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - De eersten van 38.000 deelnemers aan de Vierdaagse zijn woensdag in alle vroegte alsnog officieel van start gegaan op de Wedren in Nijmegen. Met een dag vertraging begonnen zij aan de 104e editie van het grootste wandelevenement ter wereld.
Marsleider Henny Sackers van Stichting De 4Daagse gaf om 04.00 uur het traditionele startschot. De Vierdaagselopers werden direct na de start uitgezwaaid door honderden feestgangers, die voor de Vierdaagsefeesten naar de stad kwamen. De wandelaars stappen vervolgens richting Wijchen en Beuningen, om vervolgens weer terug te keren naar Nijmegen.
In Alverna lopen Rogier en Paul vooraan in de stoet wandelaars. In hoog tempo, "maar technisch gezien ben ik niet aan het snelwandelen", zegt Paul. De voorschriften van de 4Daagse verbieden snelwandelen namelijk. De organisatie wil namelijk niet dat deelnemers er een wedstrijd van maken.
4Daagse officieel van start

Dóórlopen voor de warmte uit

Met de temperatuur zit het woensdagochtend volgens Rogier wel goed. "In Nijmegen was het nog vrij warm, maar hier tussen de bomen is het heerlijk." Paul voorspelt dat het nog wel warmer en zwaarder zal worden. "Mijn tip: dóórlopen, dan ben je op tijd binnen."

Soep onderweg

In Alverna staat oma Iene voor de wandelaars klaar met haar zelfgemaakte tomatensoep. "Pittiger en zouter dan normaal", waarschuwt ze. "Anders lopen ze hem nooit uit."

'Alles is nu anders'

De Dag van Wijchen staat ook wel bekend als roze woensdag en zorgt in andere jaren voor de meeste uitvallers. Maar "alles is nu anders", zegt een woordvoerster van het Rode Kruis. "Dit is nu de eerste loopdag. In andere jaren vallen op de tweede dag wandelaars uit die al met moeite de eerste dag hebben gehaald. Gezien de weersverwachting houden we toch wel rekening met veel behandelingen onderweg."
De Vierdaagse duurt dit jaar geen vier maar drie dagen. Door de etappe van dinsdag ging een streep omdat de marleiding wandelen bij hitte van 38 graden te gevaarlijk achtte.
Blijf de hele dag op de hoogte van het laatste Vierdaagsenieuws via ons liveblog.