Rijk van Nijmegen

Annemiek is bijna blind, maar loopt toch de 4Daagse

Buddy Marlies en Annemiek.
Buddy Marlies en Annemiek. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Annemiek van Munster is blind aan haar rechteroog en met haar linkeroog ziet ze maar 16 procent. Toch gaat ze de Nijmeegse Vierdaagse lopen. "Het lijkt me vrij hectisch."
Annemiek gaat elke dag 40 kilometer lopen, samen met haar buddy Marlies. "Zij is eigenlijk mijn ogen. Ik heb namelijk wel iemand nodig die mij er doorheen loodst. Het is mijn eerste 4Daagse, maar het lijkt me vrij hectisch", lacht ze.
Haar buddy Marlies vult aan. "Ja, ik heb de Vierdaagse wel vaker gelopen, maar dat is toch andere koek. Je maakt je nu toch zorgen om de drukte en de mensen die toch tussen je door willen gaan lopen. Ik loop namelijk naast Annemiek en we houden een rood lintje vast."
"En we dragen opvallende shirts", zegt Annemiek. Daarmee hoopt ze dat mensen onderweg rekening houden met haar.

Ruimte creëren met de stok

En dat gaat tot nu toe best goed, ook al is er nog niet gewandeld zegt Marlies. "Bij de Wedren gaat het goed. Ze heeft ook een stok mee en als mensen die zien, wordt er wel ruimte gecreëerd."
Kijk hier naar Annemiek en Marlies in het 4Daagse Journaal:
Waarom wil Annemiek de Vierdaagse zo graag lopen? "Ik weet dat Marlies hem al 26 keer loopt. Het lijkt mij ook heel erg leuk, het is zo'n feest." Maar het was niet zomaar geregeld dat Marlies als buddy mee zou gaan. "Nee, want tijdens de 4Daagse heb je vaak al genoeg aan jezelf. Maar Annemiek is natuurlijk ook voor en na het wandelen blind. Dus je vraagt je toch af hoe je haar bij de start en finish weg krijgt. Je krijgt een stuk extra verantwoordelijkheid."
Woensdag gaan de twee dan eindelijk van start. En hopelijk redden ze het dan tot aan de finish vrijdag. "En als het niet lukt, dan gaat het niet. Dat vind ik niet zo erg", besluit Annemiek. "Ik ga dan niet huilen hoor, maar stoppen is voor mij geen optie eigenlijk."