Rijk van Nijmegen

Hans (77) trainde maanden voor de 4Daagse, maar alles is voor niets

Hans is net te laat met aanmelden.
Hans is net te laat met aanmelden. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Honderden kilometers training heeft de 77-jarige Hans van Eerden in de benen. Vol goede moed kwam hij dinsdagmiddag dan ook over vanuit Assendelft naar Nijmegen om zich aan te melden voor zijn 14e 4Daagse. Maar hij was uren te laat, de aanmeldbalies sloten al om 12.00 uur. "Dit is vreselijk", zegt Hans geëmotioneerd.
"Ik ging er vanuit, dat geef ik toe, dat ik mezelf vandaag ook tot vijf uur kon aanmelden, omdat er niet gelopen wordt. Ik heb nergens zwart op wit kunnen lezen dat dat niet het geval was. Ik heb het ook niet op televisie gezien."
En dus is de teleurstelling enorm bij Hans. "Dit is vreselijk. Ik heb maanden geoefend, honderden kilometers gelopen. Ik heb uren in de auto gezeten en dan zeggen ze: je kan je niet meer aanmelden."
"Dat vind ik een beetje kort door de bocht. Juist ook omdat het een speciale editie is door de hitte. Ik had gehoopt dat ze wat water bij de wijn zouden doen, er zijn meer mensen die te laat waren heb ik gehoord. Dus de informatie over het aanmelden is niet 100 procent doorgekomen."
Bekijk het verhaal van Hans:
Hans trainde maanden, maar alles is voor niets

'Extra moment'

Zowel maandag als dinsdag konden wandelaars zich aanmelden. Maandag tot 14.00 uur en dinsdag tot 12.00 uur. En dat deden de wandelaars in grote getale. Dus zijn ze het bij de Vierdaagse-organisatie niet eens met de woorden van Van Eerden.
"We hebben dinsdag een extra moment ingelast voor het aanmelden. Daarbij hebben wij ons gehouden aan de richtlijnen van het RIVM, rondom het hitteplan. Dat betekent dat wij 's middags onze vrijwilligers niet meer laten werken en het risico voor de wandelaar op de Wedren ook verkleinen. Het aantal uren waar je je in kon aanmelden is gelijk gebleven, dat is ook volgens de reglementen gegaan", aldus persvoorlichter Babs Rijke.
Ook vinden ze bij de Vierdaagse dat er voldoende gecommuniceerd is. We hebben uitgebreid gecommuniceerd in de media, maar ook via onze social media en met e-mails naar alle deelnemers. "We hebben de wandelaars niet gebeld, maar je gaat niet 42.000 deelnemers apart bellen. Verder hebben we al onze communicatiekanalen ingezet."
Dat snapt de wandelaar niet. "Ik heb tot vanmorgen bij mijn e-mail gezeten. Ik heb echt niks gezien."

'Sneu verhaal, maar we moeten grenzen stellen'

Van Eerden hoopte vanmiddag nog altijd dat hij mee zou mogen lopen. "Ik heb niet vijf maanden voor niets getraind. Het zou mijn 14e keer worden en ik ben 77, je weet nooit hoe oud je wordt hè."
Maar de deur wordt keihard dichtgegooid door de organisatie. "De tijden voor het aanmelden liggen vast. Dat is ook voor de mensen die te laat binnenkomen. We kunnen niet coulant zijn. Het is ook een prestatietocht met een koninklijk erkende medaille. Daar zitten ook bepaalde richtlijnen aan vast, daar willen we niet van afwijken."
"Hoe vervelend we dit ook vinden. Het is een sneu verhaal, maar we moeten ergens grenzen stellen. Er is er één tussendoor geglipt waarbij de boodschap niet duidelijk is aangekomen en dat is heel naar. Maar daarvoor maken we geen uitzondering", aldus Rijke.

Zwart lopen

Naar Assendelft terugrijden is voor Van Eerden geen optie. "Natuurlijk wil ik officieel meelopen. Maar als dat niet lukt? Ik kan wel zeggen dat ik naar huis ga, maar ik vind het ook wel reëel dat ik hem nog wil lopen. Dan wordt het misschien zwartlopen. daar heb ik ook de balen van want dan moet het stiekem. Maar ik wil hem nog altijd lopen."
De Vierdaagse heeft Van Eerden na het brengen van het slechte nieuws nog wel opgevangen en hem proberen te troosten.