Gelderland

Mannen willen liever zonneparken dan vrouwen

Mannen staan positiever tegenover zonneparken dan vrouwen, blijkt uit onderzoek. Foto ter illustratie.
Mannen staan positiever tegenover zonneparken dan vrouwen, blijkt uit onderzoek. Foto ter illustratie. © ANP
ARNHEM - Op de stoel van het provinciebestuur zitten en zelf keuzes maken over het klimaatbeleid. In opdracht van de provincie wordt aan Gelderlanders gevraagd welke keuzes zij zouden maken in het klimaatvraagstuk. De eerste resultaten zijn binnen. Zo zijn mannen een stuk positiever dan vrouwen over zonne-energie en ouderen zijn positiever dan jongeren over het duurzamer maken van de landbouw.
Andere resultaten zijn dat het voornamelijk vrouwen zijn die willen inzetten op het minder verspillen van voedsel en op het uitbreiden en beschermen van bossen. Praktisch geschoolden zouden in tegenstelling tot hoogopgeleiden eerder kiezen voor het ondersteunen van duurzame plannen in de bouw.

'Basis voor beleid'

Wat verder opvalt is dat mensen met verschillende meningen, toch dezelfde waarden onderschrijven. "‘Een belangrijk kenmerk van de raadpleging is dat deelnemers niet alleen een advies geven aan de provincie, maar dat ze ook argumenten kunnen geven voor hun advies. Als je naar de argumenten kijkt, dan zie je dat deelnemers die het volstrekt met elkaar oneens lijken te zijn toch bepaalde waarden en principes delen. Deze gedeelde waarden kunnen de basis vormen voor beleid en voor een gesprek tussen bewoners", aldus wetenschappelijk directeur Niek Mouter van Populytics die het onderzoek uitvoert.
Iedereen kan meedenken en meehelpen om goede keuzes te maken
De opties die voorkomen in de raadpleging, komen voort uit het Gelders Klimaatplan. "Het is belangrijk dat bedrijven, organisaties en inwoners daaraan meewerken. Daarom houden we ook een raadpleging onder de hele bevolking zodat iedereen mee kan denken en meehelpt de goede keuzes te maken", zo laat een woordvoerder van de provincie weten.

'Politiek nabootsen'

"De raadpleging gaat verder dan een platte vragenlijst", legt Mouter uit. "Je kunt alle opties in samenhang met elkaar bekijken. Die keuzes moet de politiek ook maken en dat willen we nabootsen".
Er worden twaalf maatregelen voorgelegd aan het deelnemers van het onderzoek. Zoals het schoner maken van het vervoer of het energieverbruik van bedrijven helpen verminderen. Mensen kunnen vervolgens per maatregel kiezen of de provincie daar meer of minder op in zou moeten zetten. De effecten worden direct zichtbaar aan de rechterkant van de pagina. Van elke maatregel worden de uitstoot aan broeikasgassen berekend. Als laatste wordt gekeken of het budget van de provincie niet overschreden wordt.
Zo ziet de vraagstelling eruit. Deelnemers kunnen per categorie kiezen waarop ingezet moet worden en zien rechts de effecten.
Zo ziet de vraagstelling eruit. Deelnemers kunnen per categorie kiezen waarop ingezet moet worden en zien rechts de effecten. © Schermafbeelding Gelderland Klimaatraadpleging

'Ieders inbreng telt'

Als de raadpleging is afgerond is een burgerforum aan zet. Mouter: "Er wordt een rapport met resultaten gemaakt. Dan moeten er nog knopen worden doorgehakt. Er worden 150 mensen geselecteerd die aan experts vragen mogen stellen en er uiteindelijk samen uit moeten komen".
2.000 inwoners hebben tot nu toe hier aan meegedaan. Mensen kunnen meedoen tot 1 augustus via deze link. "We hopen natuurlijk dat nog veel meer mensen meedoen aan de raadpleging. Ieders inbreng telt", aldus de zegsvrouw.

Zie ook: