Achterhoek

Doetinchem opent crisisopvang voor 225 asielzoekers

In Doetinchem komt plek voor 225 vluchtelingen.
In Doetinchem komt plek voor 225 vluchtelingen. © ANP
DOETINCHEM - Naast het politiebureau in Doetinchem komt vanaf medio augustus een tijdelijke crisisopvang voor 225 vluchtelingen. Het terrein ligt nu nog braak, maar de voorbereidende werkzaamheden zijn al in volle gang, meldt de gemeente.
Doetinchem springt met de opvangplek in op de noodoproep vanuit het Rijk: "Iedereen kent de beelden uit Ter Apel waar mensen op dit moment buiten slapen, waar ze haast geen eten krijgen, en de nood hoog is. Als centrumgemeente van de Achterhoek moeten we onze verantwoordelijkheid nemen," aldus burgemeester Mark Boumans.
Zeker drie maanden zullen de vluchtelingen hier een onderkomen krijgen. Mogelijk wordt de opvang tot eind 2022 verlengd. De mensen worden opgevangen in units, waar vier tot vijf man in past. Ook komt er een paviljoentent, waarin catering en recreatieve dagbesteding wordt geboden. Dit wordt overgenomen van de gemeente Maashorst en is volgens de gemeente geschikt voor ‘warme nazomer’- en ‘koudere herfstmaanden’.
Doordat het gemeentelijke opvang is, is niet het COA maar de gemeente zelf verantwoordelijk voor de opvang. Volgens Boumans heeft dat voor en nadelen: "Het voordeel is dat we zelf de regie hebben over wat er gebeurt, maar het nadeel is er veel ambtenaren betrokken zijn die ook andere zaken te doen hebben. We gaan ook extra krachten inhuren, maar op de huidige arbeidsmarkt is dit nog een uitdaging."
Alhoewel de intentie goed is, is het nog maar de vraag of de asielzoekers ook echt richting Doetinchem komen: "Er zijn op dit moment ook ervaringen in Nederland waar de voorzieningen klaar staan, maar er geen asielzoekers aankomen. Vluchtelingen die buiten slapen in Ter Apel, willen liever daar blijven dan dat ze op de bus naar een andere locatie worden gezet. Ze willen perse eerst Ter Apel in, omdat dan pas de officiële procedure voor hen start. Ze zijn bang wanneer ze Ter Apel gelijk verlaten, dat ze dan weer achterin de rij mogen aansluiten. Dus er zijn asielzoekers die daar niet weg willen," aldus Boumans.
Het COA geeft aan niet bekend te zijn met de lege opvanglocaties, maar vertelt wel dat de asielzoekers achterin de rij moeten aansluiten als ze Ter Apel verlaten en later weer terugkomen: "Ze lopen een risico als ze naar een crisisnoodopvang locatie gaan en de volgende dag terugkomen. Dan staan er al rijen voor de identificatie en registratie. Als je dan met de bus aankomt, sluit je achter in de rij."
Volgens de burgemeester is het even afwachten wat er in Doetinchem gaat gebeuren: "Wij zijn er in ieder geval klaar voor."