Arnhem en omstreken

Honderden statushouders in Gelderland hebben per direct een woning nodig

Ter illustratie: vluchtelingen in Harskamp.
Ter illustratie: vluchtelingen in Harskamp. © ANP
ARNHEM - De drie Gelderse veiligheidsregio's moeten de komende weken voor meer dan 800 statushouders versneld een woning vinden. Of een andere plek waar ze tijdelijk terecht kunnen. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Gelderland. Het versneld huisvesten van statushouders is een taak die de veiligheidsregio's hebben gekregen van het ministerie van Justitie en Veiligheid om asielzoekerscentra te ontlasten.
De doorstroom en opvang van asielzoekers is de afgelopen tijd onder druk komen te staan. Het aanmeldcentrum in Ter Apel zit overvol. Zo sliepen er mensen buiten op de grond omdat er binnen geen plek meer was.
Het rijk heeft aan alle veiligheidsregio's de opdracht gegeven om per regio crisisnoodopvang te creëren. Het gaat om 225 plekken per regio. Zo heeft de regio Gelderland-Zuid onlangs opvangzalen geopend in Culemborg en Zaltbommel.

Doorstroom loopt vast

De crisisnoodopvang is echter niet voldoende. Asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen, zijn vanaf dat moment statushouders. Statushouders wachten in een asielzoekerscentrum (azc) totdat zij een woning krijgen toegewezen. Azc's zitten vaak vol omdat er te weinig woningen beschikbaar zijn voor statushouders. Daardoor loopt de doorstroom van asielzoekers vast.

7.500 statushouders huisvesten

Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft de veiligheidsregio's een extra taak gegeven naast het creëren van de crisisnoodpvang. In zes weken tijd moeten ze 7.500 statushouders uit azc's naar woningen of tussenvoorzieningen plaatsen, zoals omgebouwde kantoren of verpleeghuizen.
Binnen de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland moeten 366 statushouders versneld gehuisvest worden. In de regio Gelderland-Midden gaat het om 274 mensen. "Deze worden verdeeld over de vijftien gemeenten in onze regio", laat een woordvoerder van de veiligheidsregio Gelderland-Midden weten. De gemeenten doen dat volgens een eigen werkproces.
In de regio Gelderland-Zuid moeten er komende weken voor 183 statushouders huizen of tussenvoorzieningen worden gevonden. "Iedere gemeente onderzoekt welke mogelijkheden geboden kunnen worden zodat de huisvesting zo snel mogelijk gebeurt", aldus een woordvoerder van Gelderland-Zuid.