Achterhoek / Liemers

Pompen van water uit beken en sloten verboden: 'Vooral boeren hebben hier last van'

Het oppompen van water voor de gewassen.
Het oppompen van water voor de gewassen. © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - Waterschap Rijn en IJssel stelt een verbod in om water te halen uit beken, sloten, vijvers en rivieren. Het verbod geldt in de Achterhoek, Liemers, het zuidoosten van de Veluwe en het zuiden van Overijssel. Het verbod is dinsdag om om 12.00 uur ingegaan.
Het waterschap vindt een verbod nodig vanwege de droogte. “Ik denk dat agrariërs het meeste last van dit verbod gaan hebben”, meldt woordvoerder Vanya Ginsel van het waterschap.
Het waterschap wil hiermee problemen met de natuur en volksgezondheid, zoals ongedierte, bacteriën, vissterfte en blauwalg, zoveel mogelijk beperken. Een verslechtering van de waterkwaliteit, doordat door de hoge buitentemperatuur het water opwarmt, zorgt voor minder zuurstof in het water en dat is dodelijk voor planten en dieren.
Bedrijven maar ook particulieren die een pomp in een beek, sloot of rivier Oude IJssel hebben liggen, mogen deze dus niet meer gebruiken. Het waterschap gaat extra controles uitvoeren. Hoeveel agrariërs nu nog oppervlaktewater halen uit het gebied is niet bekend. “Agrariërs die boven een bepaalde hoeveel water uit de beken en rivieren halen, hebben hiervoor een vergunning nodig. Daarin staat dat ze dit niet meer mogen doen als er geen water meer over de stuw stroomt”, aldus de woordvoerder.

Droge beken

Een deel van de agrariërs kon dus al niet meer water onttrekken uit het oppervlaktewater. “Steeds meer beken vallen sowieso al droog.” Waterschap Rijn en IJssel is dit keer niet het eerste waterschap in Nederland die een verbod instelt. “De Achterhoek is extra kwetsbaar voor droogte”, zegt de woordvoerder. “Normaal zijn wij een van de eersten met een onttrekkingsverbod.” De woordvoerder legt uit dat het gebied op hoge zandgrond ligt. “Water valt er dwars doorheen en het wordt als eerste droog.” Na droogte in 2018, 2019 en 2020 werd besloten maatregelen te nemen.
Samen met onder andere boeren, gemeenten, landbouworganisaties, waterbedrijf Vitens en de provincie werd gekeken hoe de regen in de winter zo goed mogelijk kon worden opgevangen en in de bodem worden gebracht. “We hebben meer stuwen geplaatst. Dat zorgt er nu voor dat we net genoeg regen opvingen om het verbod enkele weken te kunnen uitstellen.”

Vallei en Veluwe

In het gebied van Waterschap Vallei en Veluwe geldt al sinds 18 mei een ontrekkingsverbod. Het is volgens het waterschap ongekend droog in het gebied door de extreem hoge temperaturen en de weinige regenval van de afgelopen periode. Dijkgraaf Marijn Ornstein van Waterschap Vallei en Veluwe roept mensen op om zuinig te zijn met water. Ook vraagt het waterschap om het geldende onttrekkingsverbod na te leven. Handhavers van het waterschap controleren hier in de komende periode extra op. "Water is op dit moment schaars, het is overal kurkdroog. Ga daarom bewust om met je waterverbruik en wees er zuinig mee!", zo luidt de dringende oproep van de dijkgraaf Marijn Ornstein.

Rivierenland

Een waterschap die nog geen onttrekkingsverbod heeft ingesteld is Rivierenland. Dit gebied heeft volgens woordvoerder Jelmer Krom het voordeel van de grote rivieren. "We pompen water uit de Rijn om rivier De Linge gevuld te houden", vertelt hij. "We hebben daarvan speciale aanpassingen gedaan aan het gemaal de Pannerling in Doornenburg.” Waterschap Rivierenland gaat daar ook extra pompen bijplaatsen om te zorgen dat het waterniveau in de Linge op peil blijft. “Voor de Rijn maakt die paar kuub per seconde die wij eruit pompen niet uit. Het water in de rivier staat wel laag, maar niet te laag."