Rijk van Nijmegen

Kan ik bier drinken? Of naar de wc? Dit zijn jouw tips voor onderweg

Drinken onderweg is meer dan nodig.
Drinken onderweg is meer dan nodig. © ANP
NIJMEGEN - Het is, nu dan echt, tijd voor de eerste wandeldag. Om jou zo goed mogelijk voorbereid op pad te helpen zetten we de belangrijkst tips (met hulp van de organisatie) voor onderweg op een rijtje.

Eten en drinken

Eten en drinken is natuurlijk heel erg belangrijk bij een fysieke inspanning. Hoeveel precies, dat is natuurlijk per wandelaar verschillend. En ook het weer speelt natuurlijk een rol. Maar we kunnen wel een paar tips geven.
1. Drink genoeg, je hoeft niet te wachten tot je dorst hebt. Verdeel het goed. Drink je te weinig dan kun je spierkramp en hoofdpijn krijgen, duizelig worden en ook flauwvallen.
2. Alcohol en koolzuurhoudende dranken kun je beter niet drinken. Alcohol zorgt ervoor dat het vocht uit je lichaam verdwijnt. En je lichaam heeft dat vocht juist nodig tijdens het lopen. De kans dat je uitdroogt is dus aanwezig. Dat zal bij één biertje nog geen groot probleem zijn, maar alcohol kan er ook voor zorgen dat je minder controle hebt over je spieren. Dat betekent dat je sneller een misstap kan begaan of zelfs kan vallen.
3. Eet regelmatig. Ook hier geldt: wacht niet met eten tot je honger hebt. Vanuit de organisatie wordt er langs de weg geen eten aangeboden, zorg dus zelf dat je genoeg eten bij je hebt. Al zijn er natuurlijk zat horecatentjes langs de route.
4. Vermijd het drinken niet omdat je denkt dat het lastig is om naar de wc te gaan. Zo'n beslissing kan je, vooral bij warm weer, opbreken.
5. Dit zijn de waterpunten onderweg:
Op de Van Heemstraweg bij Weurt.
Op de weg Bijsterhuizen, net voor Woezik.
En bij sportcentrum Arcus aan de Campuslaan in Wijchen.

Naar de wc

Mocht je nou genoeg gedronken hebben en moet je naar het toilet? Dat is geen probleem. Elke vijf kilometer kom je langs een gratis wc. Waar die precies zijn, kun je op deze onderstaande kaart vinden.
De toiletten zijn hier te vinden.
De toiletten zijn hier te vinden. © Google Maps
Overigens kun je vaak ook terecht bij horecagelegenheden of bij mensen thuis, soms moet je daar een kleine vergoeding voor betalen. De organisatie vraagt iedereen om vooral niet wild te plassen.
Op de route zijn ook twee medische verzorgingsposten waar mindervalidetoiletten zijn.

Medische hulp

Tot slot. Het kan natuurlijk voorkomen dat je even verzorgd moet worden. Een blaar is natuurlijk al snel opgelopen, maar blessures kunnen ook ontstaan. Elke dag worden er twee of drie verzorgingsposten ingericht. Voor de lopers van de 50 kilometer is er nog een extra post. Die posten zijn vaak te vinden in een accommodatie, bijvoorbeeld een sporthal. Maar er zijn ook verzorgingsposten langs het parcours en meerdere EHBO-posten bij de start en finish.
Waar zijn de hulpposten?
1. Op de Van Heemstraweg bij Weurt, net voorbij tankstation BP en Café Hanneke.
2. Sportcentrum Arcus aan de Campuslaan in Wijchen.
3. Hotel Restaurant Zalen Hoogeerd, Maasbandijk 10 in Niftrik.
Kan ik bier drinken? Of naar de wc? Dit zijn jouw tips voor onderweg
Kan ik bier drinken? Of naar de wc? Dit zijn jouw tips voor onderweg © Google Maps