Rijk van Nijmegen

'Enkele honderden lopers op route Vierdaagse'

Rynaldo Koerhuis is binnen op de dag dat er niet gelopen wordt.
Rynaldo Koerhuis is binnen op de dag dat er niet gelopen wordt. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Hoeveel het er zijn, is officieel niet bekend. Maar er zijn in de nacht van maandag op dinsdag in Nijmegen tóch wandelaars onderweg gegaan voor hun 4Daagse. "We registreren niks vandaag, dus gegevens om hoeveel mensen het gaat hebben we niet", zegt de marsleiding.
Woordvoerder Babs Rijke van Stichting 4Daagse noemt lopen vandaag onverstandig, omdat er onderweg geen voorzieningen zijn. Maar dat blijkt niet helemaal te kloppen. Rynaldo Koerhuis (27) uit Twello, die debuteert op de 4Daagse, kon onderweg gewoon dixi's in om zijn behoefte te doen.
Koerhuis vertrok vanaf de Wedren om 1.00 uur voor zijn eerste dag van 50 kilometer. "Ik wilde per se binnen zijn voordat het dertig graden was. Ik keek steeds op Buienradar en moest voor 10.00 uur binnen zijn. En dat is gelukt." Hij kwam om 9.25 uur binnen.
"Ik begon te wandelen in coronatijd en dat is een beetje uit de hand gelopen", vertelt de twintiger die inmiddels van Twello naar Utrecht is verhuisd. "Omdat het mijn eerste keer is hier wilde ik ook vier dagen lopen." Hij logeert in Nijmegen-Zuid op een gastadres. "Daar zijn ook een Duitser en een Amerikaan. Ik heb nog geprobeerd ze mee te krijgen, maar ze wilden niet."

'We snappen het sentiment'

Hoeveel wandelaars de Dag van Elst lopen is niet bekend. Een verslaggever van Omroep Gelderland schat het aantal wandelaars op enkele honderden. "We registreren niks vandaag, dus gegevens om hoeveel mensen het gaat hebben we niet", zegt Babs Rijke namens de marsleiding. "We snappen het sentiment uiteraard wel, maar we vinden het onverstandig."
Wandelaar Rynaldo Koerhuis heeft alle begrip voor dit besluit. "Ik ben extra vroeg gegaan." Hij bevestigt de schatting van onze verslaggever. "Bij een café in Oosterhout waar ik passeerde zeiden ze dat er wel een paar honderd aan het lopen zijn."
De Nijmeegse Vierdaagse zou eigenlijk dinsdag starten, maar vanwege de verwachte hitte is de wandeldag geannuleerd. De nu driedaagse wandeltocht vindt van woensdag tot en met vrijdag plaats. De marsleiding noemde de weersomstandigheden dinsdag 'uniek' en 'slechter dan in 2006', toen twee wandelaars bezweken aan de warmte en de rest van de Vierdaagse werd afgelast.