Gelderse Vallei / Arnhem en omstreken

33,1 graden gemeten in onze provincie, dinsdag tikken we misschien wel de 40 aan

Maandag was het al warm, dinsdag wordt het misschien wel 40 graden.
Maandag was het al warm, dinsdag wordt het misschien wel 40 graden. © ANP
DEELEN - Het kwik steeg maandag in onze provincie tot boven de 33 graden. Het warmst werd het op weerstation Deelen bij Arnhem: 33,1 graden. Daarmee was het de warmste dag van dit jaar. Dinsdag wordt het nóg een paar graden warmer.
Bij de andere twee weerstations in Gelderland, in Hupsel en Herwijnen, werd het respectievelijk 33 en 32,7 graden. De warmste plek van ons land was Westdorpe. In het dorpje in Zeeuws-Vlaanderen werd liefst 35,4 graden gemeten.

Tropisch warm

Maandag 18 juli gaat de boeken in als eerste tropische dag van 2022. Op weerstation De Bilt werd namelijk voor het eerst de 30 graden gepasseerd. Daar werd het 32,2 graden.
Eerder dit jaar werd het op verschillende regionale weerstations al meer dan 30 graden. Zo steeg het kwik in Hupsel op 23 juni naar 32,9 graden. Dat was tot maandag ook landelijk de hoogste temperatuur dit jaar.

Misschien wel 40 graden

De verwachting is dat het kwik dinsdag nog veel verder stijgt. ’s Nachts koelt het eerst nog af tot ongeveer 20 graden, zegt meteoroloog Wouter van Bernebeek van Weerplaza. “Maar zodra dinsdag de zon opkomt, gaat de temperatuur snel omhoog.”
Hij verwacht dat het rond de middaguur al zo’n 35 graden is. Uiteindelijk loopt de temperatuur op naar 38 en misschien wel 39 graden. “In de stad kan het nog wel een graadje warmer worden, daar loopt het tegen de 40 graden.”
Ook de nacht verloopt dan heel warm, met op sommige plaatsen een minimumtemperatuur van 24 of 25 graden. De warmste nacht ooit gemeten was in 2019 in Deelen: 25,6 graden.