Rijk van Nijmegen

'Verstrooi mijn as als je loopt', zei mama

Harm Edens in gesprek met Jolanda Dekker.
Harm Edens in gesprek met Jolanda Dekker. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Riet krijgt eindelijk rust. Haar as zou allang verstrooid zijn als de Vierdaagse twee jaar lang niet was doorgegaan door de coronapandemie. Want dat was, zegt dochter Jolanda Dekker, haar moeders laatste wens: "Strooi me uit met de Vierdaagse." En dat is precies wat Jolanda uit Beverwijk gaat doen.
Jolanda's moeder wás de 4Daagse, deed 17 keer aan de marsen mee. Na haar dood in 2019 is ze gecremeerd. De komende dagen strooit Jolanda de as van haar moeder in kleine deeltjes uit: "Maar niet in de Waal, want ze kon niet zwemmen."
Jolanda strooit moeder uit op 4Daagse
De apotheose is vrijdag bij de intocht: de laatste restjes van Riets as zijn over 30 confettikanonnen verdeeld en die worden tijdens de intocht vanaf de laatste tribune voor de finish tegelijkertijd afgeschoten door Jolanda, haar man en vrienden en familie.
Haar moeder wilde zo graag een achttiende keer meedoen. "Ze was in 2017 al ziek en kon niet meer lopen. Maar ze is wel in Nijmegen voor de intocht geweest", zegt Jolanda. "In 2018 bleef ze thuis, net als de laatste keer voor corona."

'Ze stuurde elke dag een kaartje'

Riet overleed in oktober 2019 op 74-jarige leeftijd. "Die laatste jaren stuurde ze elke dag een kaartje naar ons logeeradres met aanmoedigingen."
Twee jaar lang kon ze haar belofte niet nakomen, maar deze week is het zover. Dit jaar krijgt moeder Riet eindelijk haar definitieve rustplaats. Maar dat had wel wat voeten in de aarde. Jolanda: "Ik heb gemeenten gebeld en het verhaal uitgelegd. We begrijpen het, zeiden ze maar we mogen geen toestemming geven omdat het één aswolk wordt."
Dochter Jolanda was niet voor een gat te vangen. "We hebben haar resten verdeeld in kleine flesjes met een fotootje en in confettikanonnen getest met vogelzaad en dat ging goed."
Ze loopt dit jaar de 4Daagse voor moeder Riet. Jolanda loopt met haar man de 40, twee kleinzoons van Riet lopen de 50 als eerbetoon aan oma.
Jolanda Dekker was maandag te gast bij Harm Edens in het 4Daagse Journaal. De aflevering terugzien? Dat kan hieronder.