Rijk van Nijmegen

Toch 4Daagse op snikhete Dag van Elst: 'Niet klagen als het misgaat, hè?'

Meerdere wandelaars willen dinsdag toch gewoon van start gaan.
Meerdere wandelaars willen dinsdag toch gewoon van start gaan. © ANP
NIJMEGEN - Afkeuring, sarcasme, maar bij sommigen ook begrip. Sociale media gaan los na het bekend worden dat Patrick Balfoort en Jacky Hije uit Nijmegen dinsdag op de Dag van Elst toch aan hun 4Daagse beginnen.
De organisatie van de 4Daagse kan het niet verbieden, wil de lopers niet tegenhouden en doet dat ook niet. Zij die besloten de Dag van Elst te lopen zijn de komende nacht en morgen overdag op zichzelf aangewezen. Na het bericht op Omroep Gelderland dat twee Nijmegenaren gewoon vier dagen zouden lopen, bleven reacties niet lang uit. De meeste afkeurend, sommige waren sarcastisch. Maar er zijn ook mensen die het snappen.
"Niet klagen als het misgaat, hè", reageert Debbie op Twitter. Een ander op deze berichtendienst: "Ja, waarom zou je luisteren naar adviezen. Oververhitting is levensgevaarlijk."

'We zijn goed in overschatting'

"Die denken alleen aan zichzelf", meent Edwin op Instagram. "En niet aan de hulpdiensten die moeten uitrukken als ze in de problemen komen." Dat vindt ook Petra. "Die hebben waarschijnlijk nog nooit 50 kilometer gelopen bij 39 graden. Hebben dus geen idee hoe hun lichaam gaat reageren. Tja, Nederlanders zijn goed in het onderschatten van de natuur." En Sasselroes: "Dan niet janken als je plat op je smoel valt van ellende."
Rolf zegt op Facebook: "Het blijft een eigen verantwoordelijkheid. Heb zelf in 2006 (het jaar dat de 4Daagse na de eerste dag werd afgelast, red.) 1 dag 50 kilometer gelopen. Weet heus dat het link is om wel te gaan lopen. Maar je kunt iemand niet tegenhouden."
"Ik kan me voorstellen", reageert Diana, "dat het ‘s nachts best te doen is." Maar dat kan Frederik niet en hij is de enige niet. "Zij die toch lopen zijn een gevaar voor eigen leven."

Niet 112 bellen

"Ik hoop dat niemand op het idee komt om 112 te bellen bij calamiteiten", zegt Gisela op Twitter. "Die zorg hebben we namelijk ergens anders nodig. Op zoek naar aandacht jaja."
De waarschuwing van de marsleiding om te wachten tot Roze Woensdag is Henrike uit het hart gegrepen. Ze wijst op de hulpdiensten. "Die zullen het die dag al druk genoeg hebben met mensen die door de hitte bevangen worden zonder dat ze wandelen. Ik zou zeggen: zoek het niet op. Wees verstandig. Extreme omstandigheden niet onderschatten. Blijf lekker binnen en geniet van de dagen die we wél kunnen lopen."