Rijk van Nijmegen

Ron begint ondanks long covid toch aan 4Daagse

Ron in training samen met debutant Emese
Ron in training samen met debutant Emese © Omroep Gelderland
BERG EN DAL - Ron Kooij gaat woensdag toch van start in de Vierdaagse die een Driedaagse is geworden. De ervaren loper ziet wel hoe ver hij komt.
"Ik heb te maken met long covid. Ik heb flink last gehad. Met heel veel fysiotherapie en revalidatie ben ik weer aardig hersteld, dus ik ga het proberen. Ik loop alleen de dertig nu. Die twee jaar covid hebben hun invloed gehad. Dan moet je verstandig zijn. Ik had liever de veertig gelopen samen met die meiden, maar nu dertig. Ik zie het maar als drie keer tien."
Ondanks long covid gaat Ron toch van start in de Vierdaagse

Geen echte Vierdaagse

Eén van de meiden is de 24-jarige Emese Hilgers, die debuteert in het wandelevenement. "Ik weet nog niet wat ik me erbij voor moet stellen. Een goeie vriendin van mij loopt al elf jaar mee, dus ik ga nu merken hoe die verhalen in het echt zijn. Jammer dat het maar drie dagen is, je loopt nu niet echt de Vierdaagse."

Toch vroeg op

"Ze zeggen dat ik dinsdagochtend wel vroeg mijn bed uit moet, om alvast te repeteren. Als ik gewekt word, ben ik in ieder geval wakker. Maar daarna ga ik wel meteen weer terug naar bed. De hitte vind ik geen probleem, want we zitten hier op de camping in de schaduw."

Volle bak

Campingeigenaar Maria Faassen is er maar druk mee. "Wel heerlijk dat iedereen er weer is. Het is weer volle bak. We hebben veel mensen twee jaar niet gezien, maar ze staan allemaal weer mooi op hun plekje. Het wordt wel anders, want iedereen is dinsdag gewoon op de camping. We hebben hier veel hoge bomen. De mensen die in de zon staan, zijn daar welkom bij die hitte."
Ron gaat zich vooral rustig houden. "We gaan wel de wekker zetten dinsdagochtend om te wennen aan het systeem van vier dagen vroeg wakker worden. We doen verder kalmpjes aan. Misschien nog even wat zwemmen en ons klaar maken voor de woensdag."