Arnhem en omstreken

Geen handrolstoel voor Dorothy: 'Kiezen tussen goede en slechte dagen'

Dorothy Geurts met haar hondje in haar elektrische rolstoel.
Dorothy Geurts met haar hondje in haar elektrische rolstoel. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Dorothy Geurts uit Arnhem is afhankelijk van haar rolstoel. Naast haar elektrische rolstoel, is het voor haar belangrijk om een elektrische handrolstoel met extra ondersteuning te hebben, voor de langere afstanden en om fysiek langer gezond te kunnen blijven. Maar die krijgt ze niet van de gemeente.
Dorothy heeft Ehlers-Danlos, legt zij uit. "Dat betekent dat mijn gewrichten extreem hypermobiel zijn: als ik verkeerd een hand geef, kunnen mijn vingers al uit de kom schieten. Als ik verkeerd loop, kunnen mijn knieën of heupen uit de kom schieten. Een stoep is voor mij al gevaarlijk."
De elektrische rolstoel is bedoeld voor de slechte dagen, vertelt Dorothy. "Zodat ik toch de deur uit kan als ik niet goed in mijn vel zit en niet kan lopen of te veel pijn heb." Op goede dagen is het dan de bedoeling dat Dorothy haar handrolstoel gebruikt. "Maar om daar een heel eind mee te rijden, dat is gewoon te veel. Daar zijn handbikes voor die je aan kunt koppelen."
Bekijk hier de emotionele oproep van Dorothy
Dorothy: 'Kiezen tussen slechte en goede dagen'
Volgens Dorothy was het ook de bedoeling dat die voor haar werd aangeschaft. Zij zegt dat die haar ook is toegekend, onder meer op advies van een ergotherapeut. "Maar vervolgens wordt er gezegd dat ik moet kiezen tussen mijn elektrische rolstoel of een handbike."

'Eén hulpmiddel voldoende'

De gemeente Arnhem laat weten vanwege privacy niet op de situatie van Dorothy te willen ingaan. Wethouder Marco van der Wel geeft aan dat het altijd zijn inzet is dat iedere inwoner de hulp krijgt die nodig is. Maar als er een verzoek komt voor twee hulpmiddelen met dezelfde functie, dan wordt er volgens de wethouder vanuit gegaan dat één hulpmiddel in principe voldoende is.
Daarmee wordt er eigenlijk gezegd dat ze moet kiezen tussen haar goede en slechte dagen, constateert Dorothy. "Als ik kies voor de handbike, kan ik op mijn slechte dagen helemaal de deur niet meer uit. Kies ik voor mijn elektrische rolstoel, dan zit ik daar op mijn goede dagen ook in. Daardoor gaat mijn fysieke achteruitgang sneller. Omdat je minder spieren traint."

'Wordt niet geluisterd'

De opstelling van de gemeente om haar tot een keuze te dwingen, vindt Dorothy dan ook 'nergens op slaan'. Het uitgangspunt dat Arnhem heeft om te 'doen wat nodig is' voor zorgbehoevende inwoners, gebeurt volgens haar op deze manier niet. "Er wordt gewoon niet geluisterd."
En die jarenlange strijd, levert haar veel stress op, vertelt Dorothy geëmotioneerd. "Ik ben hier al sinds 2018 mee bezig." Continu zegt Dorothy telefoontjes te plegen om het voor elkaar te krijgen. "Dan zeggen ze dat ik word teruggebeld, en dat gebeurt dan weer niet."

Dingen zelf blijven doen

Zelf heeft Dorothy het geld niet om een handbike aan te schaffen. "Anders had ik dat al lang gedaan." De gemeente zou volgens haar zeggen dat Dorothy dan maar de regiotaxi moet gebruiken. Maar buiten het feit dat ook dat geld kost wat zij niet zegt te hebben, is dat geen oplossing voor haar fysieke achteruitgang. "Met een handbike kan ik langere tijd zelf dingen blijven doen. Ik wil niet binnen vijf jaar volledig rolstoelafhankelijk zijn."
Een nieuwe handbike kost ongeveer 6000 euro, weet Dorothy. "Maar ik hoef niet per se een nieuwe te hebben. Een goede tweedehands, ben ik ook al blij mee." Dorothy hoopt dat de gemeente 'toch nog omslaat' en haar wil helpen. Of dat mensen willen doneren via haar crowdfunding. "Al heeft iemand er nog één voor me staan, dan ben ik ook blij", besluit Dorothy in tranen.