Arnhem en omstreken / Rivierengebied

Hitte treft dierenasiels: 'Honden eten moeizamer'

Honden kunnen afkoelen in het badje (ter illustratie)
Honden kunnen afkoelen in het badje (ter illustratie) © Pixabay
ARNHEM - Gelderse dierenasiels nemen maatregelen tegen de hitte. Openingstijden en uitlaatmomenten worden aangepast, dieren krijgen verkoelende snacks en waterspeeltjes. Alles om het de vierpotigen een stuk aangenamer te maken gedurende de tropische temperaturen.
Het Dierentehuis Arnhem en omstreken is maandag en dinsdag een deel van de middag gesloten voor afspraken. Na 12.00 uur rijdt de dierenambulance alleen voor spoedgevallen, meldt de organisatie op Facebook.
In het dierenopvangtehuis de Bommelerwaard in Bruchem zijn ze nog voor het weekend begonnen met de voorbereidingen op de hittegolf. “We hebben al een dag of vijf de airco’s aan staan zodat we de hitte uit het asiel houden. We hebben ook sproeiers op het dak staan en op het veld liggen badjes met water zodat de dieren daar in en uit kunnen”, vertelt Hetti Bouman, de beheerder van het asiel.

Te warm voor wandelingen

Omdat katten niet van water houden, heeft het asiel voor hen koelmatten. Bouman merkt dat katten de hitte beter lijken te doorstaan dan honden. “We hebben Newfoundlanders en Leonbergers. Dat zijn zware rassen met flinke haren, die hebben het echt moeilijk.”
Twee keer per dag uitlaten zit er voor hen deze dagen ook niet in. “Het asfalt is te heet en het vergt te veel inspanning van hen. Als je met die twee gaat lopen, maak je ze niet gelukkig.”

Eten gaat moeizamer

Qua dieet verandert het asiel ook het een en ander. “Honden eten moeizamer en langzamer. Ze krijgen normale brokken, maar met nat vlees zijn we voorzichtig. We laten het heel even staan en halen het daarna snel weg. Door de hitte trekt het vlees ongedierte aan, anders krijgen we te veel vliegen in het verblijf.”
Bij het dierenasiel de Kuipershoek in Klarenbeek hebben ze ook maatregelen tegen de hitte genomen. "Honden mogen op het warmste moment van de dag niet meer buiten spelen op het veld. In de ochtend worden ze goed uitgelaten en in de middag laten ze binnen spelen met water", vertelt Saskia Thijssen namens het asiel. "Honden krijgen daarnaast hondenijsjes om af te koelen."

Zelf ijsje maken

Zo’n hondenijsje is volgens Thijssen makkelijk thuis te maken voor je huisdier. “Pak een plastic bekertje en doe daarin brokjes met water. Je kunt er ook een extra koekje of een extra botje in stoppen. Doe het vervolgens een paar uur in de vriezer, lekker verkoelend voor de hond.”