Rijk van Nijmegen

Dit moet je vooral niet doen als het zo heet is

Dinsdag toch de wandelschoenen aan is 'levensgevaarlijk'.
Dinsdag toch de wandelschoenen aan is 'levensgevaarlijk'. © ANP
NIJMEGEN - De temperatuur kan deze dinsdag in Gelderland oplopen tot zo'n 38 graden. Het beste is dan ook om elke vorm van inspanning te vermijden, zegt hoogleraar integratieve fysiologie Maria Hopman. "Doe zo min mogelijk."
Hopman raadt dus af om in de hitte te gaan sporten. Dat er mensen zijn die toch de eerste dag van de Vierdaagse lopen is meer dan onverstandig, zegt ze. "Het is levensgevaarlijk om de route te lopen. Dat moet je echt niet willen."
De fysiologe is onderdeel van het weeradviesteam van de 4Daagse dat besloot om de eerste dag te schrappen. "Als je toch een rondje wil lopen, doe dat dan vóór 09.00 uur 's ochtends, maar ga zeker niet de hele route wandelen."
Bovendien zijn er geen EHBO-posten langs de route, zegt ze. "En als het misgaat belast je ook nog eens de zorg extra." De zorg gaat het namelijk druk krijgen vandaag, denkt Hopman. "Het is enorm warm en we zijn dat niet gewend. Vooral mensen met onderliggend lijden lopen extra risico."

Uitdroging ligt op de loer

Sowieso is fysieke inspanning of sporten geen goed idee in deze warmte, zegt Hopman. "Vroeg in de ochtend kan dat wel. Maar het is beter om fysiek zo min mogelijk te doen. Het is maar één dag, dus doe rustig aan en beweeg niet te veel."
Bij inspanning gaat je lichaam namelijk zoveel zweten dat er risico is op uitdroging. Bovendien produceert je lichaam bij beweging ook extra warmte, waardoor je lichaamstemperatuur te veel kan oplopen.
De wandeltocht mag dan afgelast zijn, veel mensen zullen alsnog Nijmegen intrekken omdat de Vierdaagsefeesten gewoon doorgaan. "Let er op om tussen de biertjes door voldoende water te drinken", zegt Hopman. "Een verhouding van één op één zou het beste zijn. Er zijn waterpunten in de stad, en de plastic beker draag je toch met je mee. Dus die kun je mooi vullen. En als je weet dat je niet goed tegen hitte kan, ga dan niet op het heetst van de dag naar de stad."

Waterbadje en koele handdoek

Voor mensen die thuis op een zolderkamer of een andere plek zonder airconditioning aan het werk moeten, geldt ook het devies: veel drinken en weinig doen. "Drink ook eens een kop thee om af te wisselen. Dan zweet je weer meer waardoor je afkoelt."
Met de voeten in een waterbadje en een koele handdoek in de nek moet het dan goed uit te houden zijn, aldus de hoogleraar. "Probeer vooral geen grootse dingen te doen op een dag als vandaag. Door de hitte zal je je ook wat minder goed kunnen concentreren."