Rijk van Nijmegen

Marieke wandelt dit jaar voor haar zieke vader

Marieke van Kessel en haar vader.
Marieke van Kessel en haar vader. © Eigen foto
NIJMEGEN - Marieke en Dim, Dim en Marieke. Twee van de talloze goededoelenlopers van de 4Daagse. Marieke loopt voor de vierde keer mee, haar echtgenoot is debutant. "Hij is vijftig dus hoeft hij geen vijftig te lopen. Dat scheelt."
Marieke van Kessel loopt voor de vierde keer mee; in 2014, 2015 en 2016 gewoon en dit jaar voor het eerst voor het goede doel. En dat is in eerste instantie haar vader Johan van 74. Die heeft al vijftig jaar de ziekte van Crohn, een chronische darmontsteking.
"Mijn vader had altijd buikpijn, ik wist als klein kind niet beter. Als we onderweg waren, moesten we vaak stoppen", zegt de Tilburgse. "Het laatste jaar heeft hij er erg veel last van en heeft hij er ook andere gezondheidsproblemen bij."
Mariekes vader heeft onder meer bloedarmoede, zijn conditie is slecht en Johan van Kessel heeft hartklachten. Marieke: "En hij heeft ook nog een lactose intolerantie. Daar plagen we hem wel eens mee. Hij hoeft maar naar een stuk kaas te kijken of hij moet al naar de wc. En hij houdt zo van lekker eten."

'Da's mooi, meisje'

Ze loopt vanwege de ziekte van Crohn bij Van Kessel sr. voor de Maag Lever Darm Stichting, de teller stond maandag op 1245 euro. De man heeft niets met wandelen, maar trots op zijn dochter is hij zeker. "Hij is een introverte man en zal niet snel over zijn gevoelens praten. Mijn man Dim en ik liepen als training een keer naar Eindhoeven waar ze wonen, dertig kilometer. Hij had een grote pan spaghetti gekookt. Als hij tegen me zegt 'da's mooi, meisje', dan weet ik dat hij trots op me is."
Dat ze wereldkundig maakte voor de Maag Lever darm Stichting te lopen, was wel een dingetje. "Ik werk in het onderwijs en veel mensen van mijn werk wisten het niet. ik kreeg van een collega en donatie en een berichtje. Ook zij blijkt een aandoening te hebben."
Zij en haar man hebben zich neergelegd bij drie dagen wandelen in plaats van vier. "Het is de enige juiste beslissing", schrijft ze op haar blog dat ze als goededoelenloper bijhoudt."
En voor een groentje als Dim is drie dagen in plaats van vier een goed begin. Bij het ophalen van het polsbandje en de startkaart werd hij daar nog even fijntjes op gewezen. “Oh”, zei de mevrouw bij de meldpost van startgroep 40 Gladiool, “de vierde keer al! Dan hoef ik jou niks uit te leggen!” Maar mijn man kreeg nog wel even te horen wat de bedoeling is. Ja, lopen ja, véél lopen."
Zie ook: