Rivierengebied / Arnhem en omstreken

Leerplichtambtenaren zitten vlak voor de vakantie met handen in het haar

Leerlingen van een basisschool
Leerlingen van een basisschool © ANP
ZALTBOMMEL - Het zijn zo vlak voor de zomervakantie drukke tijden voor leerplichtambtenaren. Er zijn kinderen die tussen wal en schip dreigen te vallen, omdat er voor komend schooljaar nog geen plekje voor hen is op een school.
Leerplichtambtenaren worden door scholen ingeschakeld als leerlingen eerder op vakantie gaan dan toegestaan is, maar ook als kinderen te weinig op school zijn geweest, of als er volgend jaar nog geen plek voor ze is. "We zitten steeds vaker met de handen in het haar", vertelt een bezorgde Emmanouil Levendis bezorgd. Met zijn collega's van Regio Rivierenland voert hij leerplichttaken uit voor vijf gemeente.

Later gesignaleerd

Sinds de coronaperiode zien ze een opstapeling van problemen. Het zijn met name zaken die eerder zouden zijn gesignaleerd als er geen thuisonderwijs was geweest. "Daardoor hopen problemen zich aan het eind van het schooljaar op", vertelt Levendis.
Dat herkennen ze bij Regionaal Bureau Leerlingenzaken Midden-Gelre eveneens. Celine Aaftink en Marith Berntsen zien geen stijging in de problematiek zoals hun collega Levendis, maar onderschrijven wel dat de problemen complexer zijn geworden.
Levendis vervolgt: "Aan het begin van het schooljaar heb je zo'n socialisatieproces. Na elk schoolsluiting begint dat proces opnieuw. Het onderwijs was tijdens een lockdown wel open voor kwetsbare kinderen, maar tijdens die periode zijn weer nieuwe kwetsbare groepen ontstaan. Dat wordt nu pas gesignaleerd."

Onderwijs pas niet bij kind

Bij Regio Rivierenland zijn op dit moment zo'n 35 kinderen waarvoor geen passend onderwijsprogramma gerealiseerd is. Sommigen kunnen geen plekje krijgen op een andere school. Kinderen moeten of willen van het speciaal naar het regulieronderwijs of andersom. Ze gaan een niveau hoger of omlaag of blijven zitten. "Het onderwijs op die school sluit niet altijd aan bij de behoefte van het kind", stelt Levendis.
"Soms zijn de school en de leerling geen match meer, vanwege de ondersteuningsvragen die een kind heeft. We zien bijvoorbeeld meer kinderen met signalen van hoogbegaafdheid”, vertelt Aaftink. "Zo'n situatie is complex en hierbij is het belangrijk dat alle betrokkenen samenwerken om tot een passende plek te komen. Helaas lukt dat niet altijd", vult Berntsen aan.
Er is niet alleen sprake van een leerplicht, maar ook een leerrecht
Celine Aaftink, consulent leerplicht Regionaal Bureau Leerlingenzaken Midden-Gelre
Het is probleem is niet aan de school te wijten, aldus Levendis. Aaftink: "Er is niet alleen sprake van een leerplicht, maar ook een leerrecht. Een kind heeft recht om onderwijs te volgen."

Onzeker de vakantie in

"We doen ons uiterste best om elk kind te helpen, maar dat gaat niet bij iedereen voor de zomervakantie lukken", waarschuwt Levendis. Daarbij komt ook de sluiting van scholen om de hoek kijken die in de zomervakantie niet bereikbaar zijn.
"Dat is ontzettend vervelend voor ouders en kinderen om met die onzekerheid de zomervakantie in te gaan. We plannen nu al afspraken in voor september om dan met ouders, scholen en zorginstanties duidelijke afspraken te maken."