Gelderland

Zo geef je jouw hond veilig een verkoelend ijsje

Dit olijke duo krijgt een speciaal hondenijsje met de hitte.
Dit olijke duo krijgt een speciaal hondenijsje met de hitte. © Eline Derksen.
TIEL - Met 40 graden in het vizier, is het verleidelijk om je hond een ijsje te geven. Maar hierbij kan veel verkeerd gaan, vertellen dierenartsen. "We zien met regelmaat honden waarbij het mis is gegaan", klinkt de waarschuwing.
Bij Dierenkliniek Tiel-Drumpt, waar Aragon Kramer dierenarts is, moeten ze weleens honden opereren na het eten van een ijsje. "Dan krijgt een hond een mensenijsje en slikt het dier het stokje in. Dat gaat razendsnel. Dan moeten we de hond het stokje uit laten braken of zelfs opereren om het uit de maag te halen."

IJs met bouillon

Kramer is dan ook meer voorstander van ijsblokjes zonder stokje. "Een ijsblokje of koud water kan een dier wat verkoeling geven in de kern", legt Kramer uit. "Eventueel kan je er een klein beetje bouillon in doen, zodat ze ook wat zout binnen krijgen. Dat vinden de meeste dieren ook fijn."
Dierenarts Nienke Elfrink van Slingeland Dierenartsen sluit zich daarbij aan, al is ze wel huiverig voor het gebruik van bouillon. "Je moet het zeker niet te veel doen. Voor een hondje van zo'n tien kilo, heeft bouillon al snel te veel zout."

Druiven giftig

Hetzelfde geldt volgens haar voor fruit. "Naast dat druiven bijvoorbeeld giftig zijn voor honden, bevat fruit veel fruitsuikers. Suiker is voor mensen al niet goed, maar voor honden is het nog sneller te veel."
Het beste kan je dus gewoon ijsblokjes van water maken. Met eventueel een kleine hoeveelheid bouillon of een paar hondenbrokjes. Elfrink: "Dat is echt voldoende voor zo'n dier." Een beetje 'veilig' fruit kan ook. Kramer: "Veel honden vinden een stukje appel wel lekker bijvoorbeeld."

Vermijd het asfalt

Een ijsje of koud water verkoelen natuurlijk maar tijdelijk. Sommige mensen grijpen daarom naar een koelvest of bevroren deken voor hun dier. Geen goed plan, als het aan Nienke Elfrink ligt. "Door de koud sluiten de poriën. Een hond kan daarna heel lastig zijn warmte nog kwijt."
Om goed te zorgen voor je hond met de hitte, is het vooral belangrijk om rustig aan te doen. Kramer: "We zien nog steeds mensen die met de hond gaan fietsen of op het asfalt lopen. Dat moet gewoon echt niet." Elfrink: "Midden op de dag moet je lekker binnen blijven. Uitlaten is het handigst 's ochtends vroeg of in de avond."
Zo regelen baasjes op hun eigen manier wat verkoeling voor hun trouwe viervoeter: