Rijk van Nijmegen

Wandelaars dinsdag toch op pad: 'Voor drie dagen verdien je het kruisje niet'

Patrick (links) en Jacky gaan toch vier dagen wandelen.
Patrick (links) en Jacky gaan toch vier dagen wandelen. © Eigen foto
NIJMEGEN - Drie dagen een vierdaagse? Dan heb je geen kruisje verdiend. En daarom lopen Nijmegenaren Patrick en Jacky vier dagen. "We weten wat we doen."
Patrick Balfoort (38) en Jacky Hije (50). Al jaren maten en de laatste vijf jaar ook wandelmaatjes. De twee Nijmegenaren starten, evenals een onbekend aantal anderen, dinsdag met hun vierdaagse. Drie dagen wandelen in Nijmegen wil er bij de twee niet in. "De dag van Elst hoort erbij."
Wat beweegt beiden om tegen de waarschuwingen van de marsleiding en ook op sociale media in dinsdag toch te gaan lopen. De 4Daagse is niet compleet als je een van de vier dagen niet loopt, zeggen ze. Patrick: "Dan verdien je ook je kruisje niet."
En dat is niet het enige. Dinsdag is de enige dag dat de lopers over de Waalbrug komen. "Dat is iets speciaals", legt de jongste van de twee uit. "Door op de eerste dag via de Waalbrug de stad uit te gaan en ook weer via de brug terug te komen voelt als thuiskomen. Dat is dit jaar door de hitte niet mogelijk."

'Maatregelen hadden we wel verwacht'

Ze keken met spanning uit naar wat marsleider Henny Sackers zondag zou besluiten. Dat door de verwachte hitte de eerste dag zou worden geschrapt viel de twee koud op het dak. Patrick: "Maatregelen hadden we wel verwacht. Eerder starten, de afstand inkorten of later laten binnenkomen, we hadden hier begrip voor gehad. Daar zouden we ook aan hebben voldaan. Maar dat de dinsdag werd geschrapt was balen."
Patrick (links) en Jacky gaan dinsdag gewoon van start
Wandelmaat Jacky loopt ook voor de mensen in Elst, zegt hij. "Ze hebben er het hele jaar naar uitgekeken en dat zij geen wandeldag hebben, is voor hen teleurstellend. En de eetgelegenheden lopen geld mis is."
Tijdens de ingelaste persconferentie deed de marsleider een klemmend beroep op de wandelaars niet van start te gaan op dinsdag. "We kunnen ze niet tegenhouden en dat gaan we ook niet doen. Maar er zijn geen verkeersregelaars, er zijn geen toiletten en er is ook geen medische verzorging. We snappen de teleurstelling, maar lieve mensen: doe het nou niet", sprak Sackers.
"We snappen het", reageert Jacky. "Maar ieder individu is anders. Geen toiletten? We regelen wel wat."
Als het niet meer gaat, dan komen ze ons halen
"We weten wat we doen", vertelt Patrick, die voor de twaalfde keer meedoet, terwijl zijn maat voor de vijfde keer aan de 4Daagse begint. "We nemen voldoende eten en drinken mee. En als het niet meer gaat, dan bellen we het thuisfront en dan komen ze ons halen."
Ze kunnen de hitte handelen, gaat Patrick verder. En ze begrijpen de afkeurende berichten die hen op Facebook ten deel valt. "Ik stelde de vraag of ik nu ook een kwart van mijn inschrijfgeld kon terugkrijgen. Nee, antwoordde iemand. Je mag wel gratis uitvallen. Die opmerking was wel raak, hahaha."
Beide lopers gaan komende nacht om 3.00 uur weg en hopen tussen 13.00 en 14.00 uur terug te zijn op de Wedren. En wat nu als ze morgen uitvallen, gaan ze dan woensdag toch van start? "Wat een vraag: natuurlijk!"