Rijk van Nijmegen

Help, mijn wandelschoenen zijn kapot, wat moet ik doen?

Jeroen de Wit.
Jeroen de Wit. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Woensdag is het zover, dan gaat de Nijmeegse 4Daagse echt van start gaat. Maar wat moet je doen als je wandelschoenen kapot gaan? Wij zetten de tips voor de perfecte nieuwe schoen op een rij.

Tip 1: koop je schoenen niet een dag van tevoren

Is je schoen kapot? Eigenlijk hebben we dan al een klein probleem. "Koop je schoenen liever niet een dag van tevoren", zegt schoenenverkoper Jeroen de Wit. "Als je de keuze hebt, koop ze dan een paar weken of een paar maanden van tevoren. Ja, je kunt de Vierdaagse lopen op nieuwe schoenen, dat doen veel mensen. Maar ik raad het niet per se aan. Je moet namelijk wennen aan de schoen. Inlopen hoeft niet per se, dat is niet van deze tijd. Met een bergschoen van stevig leer moet dat wel, maar bij een lichte wandelschoen is het vooral wennen."

Tip 2: koop niet online

Ga je wel een nieuwe schoen kopen? "Koop je schoen dan niet online. Het is beter om je schoen te passen in een gespecialiseerde winkel", vertelt De Wit. "Het is goed om meerdere merken te passen, maar doe dat ook niet te veel. Je voelt op een gegeven moment niks meer."
Maar waar moet je dan op letten als je een schoen koopt? "Je voet moet vast in de schoen zitten. De schoen moet goed opgevuld worden. Maar staat de voet dan onder spanning, dan is hij te smal. Kun je er vouwen induwen met je vingers, dan is hij te ruim. Je moet wel voldoende lengte voorin hebben, want je moet je tenen moeiteloos kunnen bewegen. Maar je moet absoluut niet de voorkant voelen, want je voet gaat nog iets verzakken in de schoen."

Tip 3: sokken zijn belangrijk

Dan gaat het ook nog over de goede sok. Want die is minstens net zo belangrijk, stelt de schoenenverkoper. "Draag geen sok die je bijvoorbeeld ook bij het tennissen hebt gedragen." Een goede wandelsok is fijn, die zorgt ervoor dat je het vocht ook goed kan verwerken en met deze temperaturen is de kans op blaren met een slechte sok ook groter. "En een extra paar wandelsokken meenemen is helemaal goed. Een keer de sokken verwisselen is heel fijn."
De wandelschoen is belangrijk.
De wandelschoen is belangrijk. © ANP

Tip 4: onderhoud het leer

Als je eenmaal een schoen hebt, dan is het ook handig om de schoen goed te onderhouden, stelt De Wit. "Vrouwen gebruiken bodylotion om de huid soepel en mooi te houden, maar voor schoenen is dat misschien ook wel belangrijk. Met goede leercrème blijft de schoen ook goed zitten. Anders wordt hij droog en hard en kan de schoen gaan tegenwerken, of zelfs scheuren en kapot gaan."

Tip 5: gooi de schoen niet weg

En de laatste tip is ook een belangrijke. Je schoenen gaan natuurlijk slijten, maar dat betekent niet meteen dat je schoenen ook weggegooid moeten worden. "Het eerste wat slijt is de hak, maar waarom zou je dan de schoen weggooien als hij nog goed is? Dan kun je beter een paar nieuwe hakken onder je schoen zetten. Dat kost je hooguit 35 euro. Nieuwe schoenen kosten 150 euro."