Rijk van Nijmegen / Rivierengebied

Burgemeesters: teleurstelling en begrip over maatregel 4Daagse

Overbetuwe last geplande Vierdaagseactiviteiten af.
Overbetuwe last geplande Vierdaagseactiviteiten af. © ANP
NIJMEGEN - Het besluit om de eerste etappe van de 4Daagse te schrappen wegens de verwachte hitte, kan rekenen op begrip van burgemeesters langs de route.
"Ik heb vrijdag nog t-shirtjes uitgedeeld voor de doorkomst in onze gemeente", zegt burgemeester Nelly Kalfs van Lingewaard. "We hadden er allemaal enorm op gehoopt. Het is heel triest en ontzettend jammer, maar we snappen het besluit wel. Bij deze hitte is het niet verstandig om de wandelaars op het parkoers en de mensen langs de route onnodig te belasten."
In onder meer Bemmel en Huissen zijn veel horecagelegenheden die door de Vierdaagse rekenden op extra omzet. Zij geven aan dinsdag alsnog een feestje te willen vieren. Burgemeester Kalfs gaat samen met experts van de geneeskundige dienst en de veiligheidsregio in gesprek over zaken die eventueel nog wél kunnen doorgaan. De gemeente hakt daarover snel een knoop door.

'Grote teleurstelling'

Voor de gemeente Overbetuwe betekent het afgelasten dat de wandelaars op 'blauwe dinsdag' niet door Oosterhout, Slijk-Ewijk, Valburg en Elst komen. "Dat is natuurlijk een grote teleurstelling, tegelijkertijd hebben we alle begrip voor dit besluit van de organisatie", zegt burgemeester Patricia Hoytink-Roubos.
De burgemeester laat weten dat er een streep gaat door geplande gemeentelijke activiteiten. "Het podium in de Dorpstraat in Elst wordt afgebroken, we halen de wegafzettingen weg en ook andere voorzieningen halen we weg. De blauwe vlaggen laten we symbolisch gedurende de Vierdaagseweek wel hangen, en de toren, het gemeentehuis in Elst en de kerk in Oosterhout blijven we blauw verlichten." Het staat horecaondernemers vrij alsnog zelf zaken te organiseren, aldus de gemeente.
Hoytink-Roubos zegt te begrijpen dat het na twee coronajaren voor de wandelaars een "zeer grote teleurstelling" is. "Net als voor de vele vrijwilligers in onze dorpen, de duizenden toeschouwers langs de route en de ondernemers. We wensen de wandelaars tijdens de drie wandeldagen veel succes en een plezierige en gezonde Vierdaagse. We hopen natuurlijk van harte iedereen volgend jaar eindelijk weer te kunnen verwelkomen op blauwe dinsdag."

Bruls: 'Wat niet kan, dat kan niet'

Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen zegt dat hij de beslissing van de 4Daagse ondersteunt, maar dat het ook een gevoel van teleurstelling oplevert. "Na twee jaar géén Vierdaagse had iedereen zich hierop verheugd, maar wat niet kan, dat kan niet."
Zie ook: