Rijk van Nijmegen

Gesneuvelde 4Daagse-vlaggen staan dankzij boeren weer overeind

Alle internationale vlaggen zijn weer overeind gezet.
Alle internationale vlaggen zijn weer overeind gezet. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - De 74 vlaggen bij de Nijmeegse Waalbrug staan weer overeind. Nadat onbekenden in de nacht van zaterdag op zondag vrijwel alle internationale vlaggen neerhaalden, sloeg een groepje boeren de handen ineen met een tegenactie. Samen richtten zij in korte tijd alle vlaggen weer op.
De boeren, afkomstig uit de omgeving van Nijmegen, hadden contact in een eigen appgroep toen ze hoorden wat er was gebeurd. Daarna besloten ze spontaan een positief tegengeluid te laten horen en per trekker naar de locatie te gaan, om de boel te fiksen.

Snelle hulpactie

Het tegengeluid is een antwoord op burgemeester Hubert Bruls, die eerder duidelijk maakte dat boeren níet welkom zijn om te demonstreren in zijn stad op de dag van de intocht van de Vierdaagse. Vanwege de veiligheidsrisico's zag Bruls zo'n demonstratie niet zitten. Met deze snelle hulpactie wilde het groepje boeren een stuk positiviteit en hulpvaardigheid laten zien.
De vlaggen zijn allemaal neergehaald.
De vlaggen zijn allemaal neergehaald. © Omroep Gelderland
Alle masten zijn met behulp van mechanische boren en handboren weer in de grond gezet. De internationale vlaggen, die alle wandelaars uit het buitenland hartelijk welkom heten in Nijmegen, wapperen weer zoals het hoort. De Nederlandse vlag, die als enige overeind was gebleven - maar wel ondersteboven hing - heeft een 'boerenstropdas' gekregen, laat een verslaggever weten.
De lampen die aan de masten vastzaten, en samen met de vlaggen omver lagen, moeten nagekeken worden door iemand van de gemeente of de stichting achter de 4Daagse. Ze zijn voor de veiligheid uitgezet.