Achterhoek

Dwarslaesie of niet, tóch staan op de Zwarte Cross: 'Heerlijk!'

Roland kan weer staand een biertje drinken
Roland kan weer staand een biertje drinken © Omroep Gelderland
LICHTENVOORDE - De Zwarte Cross had in 2019 al een primeur met een hotel voor mindervaliden. En nu zorgt een nieuwe samenwerking ervoor dat mindervaliden staand de Zwarte Cross kunnen beleven. Hoe? Een rolstoel waarmee je recht overeind kan staan.
Michel Hulst van hulpmiddelenproducent Life & Mobility raakte geïnspireerd toen hij het mindervalidenhotel van de Zwarte Cross zag. Het Doetinchemse bedrijf is specialist in rolstoelen en scootmobiels: "We zijn met de Zwarte Cross in gesprek gegaan om te kijken hoe we het festival nog toegankelijker konden maken voor mensen met een mobiliteitsbeperking. Door onze stand-up rolstoel aan te bieden konden we ze een extra ervaring geven."

Weer staand aan het bier

De stand-up rolstoel is een rolstoel waarmee mensen vanuit een zitpositie, kunnen gaan staan. Sanne en Ronald mochten zaterdag van de rolstoel gebruik maken. Sanne koos ervoor om bij het hoofdpodium te staan met haar vriendinnen. Door haar dwarslaesie zit ze al twaalf jaar in een rolstoel. Ze kon haar geluk niet op: "Het is echt heerlijk om hier te kunnen staan! Het voelt ook heel relaxt, echt alsof het zo hoort eigenlijk." Als kers op de taart kwam er ook nog de rijdende bar langs en kon ze als vanouds aan de bar weer een biertje drinken.
Ronald is groot fan van concerten en festivals. Maar door de zenuwziekte MS heeft hij dit al acht jaar niet meer staand kunnen meemaken. Zijn wens ging in vervulling en hij kon samen met zijn vrouw weer staand van het festival genieten: "Je merkt ook opeens weer hoe lang je eigenlijk bent, en dat je over mensen uit kunt kijken. Het is een hele bijzondere ervaring."
Bekijk hier hoe Sanne en Ronald de Zwarte Cross staand beleven
Sanne en Ronald hebben een onvergetelijke dag

'Er gaat een wereld open'

De nieuwe rolstoel is helemaal elektrisch te bedienen. Volgens Michel Hulst is de rolstoel van enorme waarde voor mensen die in een rolstoel zitten: "Voor ons is staan vanzelfsprekend, maar voor mensen in een rolstoel is dat anders. Stel je voor, je bent op een festival en je kijkt steeds omhoog en tegen ruggen van mensen aan. Als je op dat moment kunt gaan staan gaat er een wereld voor je open."

Nog niet vergoed

In Nederland wordt de rolstoel nog niet vergoed, terwijl dit in het buitenland wel het geval is. Michel hoopt dat hier verandering in gaat komen: "We hopen dat we een steentje kunnen bijdragen, zodat de overheid inziet wat de waarde is van deze rolstoel."