Rivierengebied

Hanzestad Maasbommel maakt een tijdreis van 600 jaar

Hanzestad Maasbommel maakt een tijdreis van 600 jaar
Hanzestad Maasbommel maakt een tijdreis van 600 jaar
MAASBOMMEL - Het hele weekend leeft het centrum van Maasbommel in het jaar 1400. Daarmee moet duidelijk worden dat dit stadje in Land van Maas en Waal 600 jaar geleden een internationaal handelscentrum was.
"Arghhhhhh !" Een man schreeuwt het uit in de stoel van de barbier. Tenminste, dat is wat er op de gevel van het pand staat. Wie een paar seconden blijft staan, ziet nog een bord. Er staat 'tandentrekker' op. Terwijl ze het nepbloed van haar handen veegt, legt acteur Henriette het even uit: "Ja, ik ben barbier, maar in 1400 waren die vaak ook tandarts en zelfs chirurg. Alles doe ik zonder verdoving dus het gaat weleens fout. Maar vandaag is alles gelukt, ook al loopt die man zo te schreeuwen."

Hanzestad

Maasbommel was zelfs lid van het internationale verbond van Hanzesteden. Net als bijvoorbeeld Antwerpen, Hamburg en Groningen. In Maasbommel zijn ze er behoorlijk trots op het kleinste Hanzestadje van Nederland te zijn. Daarom deze eerste editie van het Hanzeweekend

Zo echt mogelijk

Bij de haven van Maasbommel gaat het stadje dit weekend een paar eeuwen terug in de tijd. Zo ligt er een koggeschip aangemeerd. Daarmee werd handelswaar naar de andere Hanzesteden vervoerd. Verder lopen gewapende ridders door het stadje en een smid hamert er flink op los. Ook een wasvrouw is druk. In een houten emmer ligt het vuile goed. Met een wasbord en een blok zeep moet zij alles schoon zien te krijgen. "Dit is eigenlijk mijn middeleeuwse wasmachine, het kost wat meer energie maar alles wordt best goed schoon."

Ook zondag

Ook morgen nog is publiek welkom tijdens het eerste Hanzeweekend van Maasbommel. De toegang is gratis.