Rijk van Nijmegen

Bruls: 4Daagse hakt zelf knoop door bij extreme hitte

De verwachting is dat het op de eerste dag van de 4Daagse al zeer warm zal worden.
De verwachting is dat het op de eerste dag van de 4Daagse al zeer warm zal worden. © ANP
NIJMEGEN - Burgemeester Hubert Bruls laat de beslissing om de Nijmeegse Vierdaagse al dan niet door te gaan, over aan de organisatie. Naar verwachting wordt het extreem heet tijdens het wandelevenement. Bruls zegt dat de organisatie prima in staat is zelf de knoop door te hakken.
"In het verleden hebben ze laten zien de besluiten uitstekend te kunnen nemen", zegt de burgervader van Nijmegen. "Wat dat betreft hebben de gebeurtenissen van 2006, hoe tragisch ook, wel heel erg gestimuleerd dat de organisatie zich - net als de wandelaars - bijzonder goed voorbereidt."

Twee doden, velen onwel

In 2006 gelastte het organiserend comité de Vierdaagse na een dag af. Destijds overleden twee wandelaars en raakten vele lopers onwel, nadat de temperatuur opliep tot 32 graden. Weerman Wouter van Bernebeek van Weerplaza zei vrijdag dat het dinsdag om 11.00 uur al tegen de 33 graden zal zijn, en dat de organisatie zich moet afvragen of het wel verantwoord is dan te lopen.
Burgemeester Bruls vertrouwt erop dat de organisatie achter de 4Daagse de juiste keuze zal maken. "We hebben de afgelopen jaren ook wel eens momenten gehad dat de temperatuur dik boven de 30 graden lag, toen zijn er ook passende maatregelen genomen. Laten we het nu afwachten. Mensen vragen 'kun je dat dan niet eerder doen?', maar nee, dat heeft niet zo veel zin: het weer kan heel makkelijk omslaan", legt Bruls uit. "Een week geleden was de voorspelling dat we deze zaterdag al op de 35 graden zouden zitten, dat gaan we niet meer halen. Het weer kan onvoorspelbaar zijn."
Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen.
Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen. © Omroep Gelderland

Boeren niet welkom met trekkers

De hitte speelt de organisatie parten in aanloop naar de 4Daagse, maar afgelopen week doemde een tweede probleem op. Actiegroep Farmers Defence Force (FDF) diende namelijk een verzoek in bij de gemeente om op de dag van de intocht te demonstreren en zo aandacht te vragen voor de problematiek rond het stikstofprobleem. Door dat plan zette Bruls acuut een streep.
Je hebt maar een paar tractoren nodig om het heel gevaarlijk te doen worden
Burgemeester Hubert Bruls
Hij legt uit hoe hij tot die beslissing kwam. "Je ziet het nu al, hè", zegt Bruls. "Het is nu niet eens het drukste moment van de dag, maar probeer maar eens met je fiets de stad in te komen. Met een auto, laat staan een trekker, is het dan al helemaal niet te doen. Dat kan écht niet, je kunt niet rondjes rijden in Nijmegen met een tractor. En al helemaal niet op vrijdag, dat gaat niet."
Dat hij de boeren nu de kans ontneemt hun ongenoegen kenbaar te maken, neemt hij voor lief. "Ik heb niets te doen met aandacht voor deze of gene, ik heb te doen met de veiligheid van alle mannen, vrouwen en kinderen die hier een goeie week willen hebben. Je hebt maar een paar tractoren nodig om het heel gevaarlijk te doen worden, dat hebben we genoeg meegemaakt de afgelopen weken. Helaas heb ik daarom met een noodverordening moeten aangeven: dit gaat niet. Ik vind het spijtig, maar het kan niet anders. Het zou absurd zijn als je het nu in je hoofd haalt met een trekker naar Nijmegen te komen. Dan heb je echt geen flauw benul wat de Vierdaagse is."