Rijk van Nijmegen

Niet te bloot, niet wildpoepen en niet snelwandelen: dit zijn de 4Daagseregels

Er zijn de nodige regeltjes voor deelnemers aan de 4Daagse.
Er zijn de nodige regeltjes voor deelnemers aan de 4Daagse. © ANP
NIJMEGEN - Op tijd starten en finishen is voor deelnemers aan 4Daagse een voorwaarde om het wandelevenement succesvol te volbrengen. Maar dat alleen is niet voldoende. Er is ook een flink aantal regels waaraan wandelaars zich moeten houden om het felbegeerde 4Daagsekruis te bemachtigen. Welke regels dat zijn vragen we aan Jeroen Poot, hoofd Dienst Controle van de 4Daagse.
"Tijdens de 4Daagse zijn er dagelijks zo’n 60 controleurs op pad. Een deel van hen staat op een vaste controlepost en een deel is onderdeel van één van de drie mobiele teams die plotseling op de route opduiken. Een overtreding kan leiden tot een berisping, of in het ergste geval tot een diskwalificatie", vertelt Poot.

Prestatietocht

Het uitgangspunt van het overgrote deel van de regels is dat de 4Daagse een wandelprestatietocht is en de organisatie dit wil waarborgen. Daarom mogen deelnemers niet een deel van de route afsnijden en geen wedstrijdelement toevoegen.
"Deelnemers mogen niet rennen of snelwandelen. We weten dat er een kleine groep wandelaars is die de 4Daagse toch zien als een wedstrijd en er onderlinge competitie op nahouden wie het eerste binnen is. Dit doet helaas afbreuk aan de prestatie van alle andere wandelaars."
Ook mag er geen gebruik worden gemaakt van vervoersmiddelen zoals een auto of fiets. Stokken, krukken en rollators zijn ook uit den boze. Leunen op een andere wandelaar is ook niet de bedoeling. "Gebruik maken van een persoon om te wandelen is niet toegestaan. Iemand helpen die het zwaar heeft mag natuurlijk altijd, maar dan het liefst door mentale ondersteuning."

Niet hinderen

Ook zijn er regels om te voorkomen dat wandelaars mogelijk gevaar lopen of elkaar hinderen. Zo is er een verbod op geluiddragers waar harde muziek uitkomt, vuurwerk, paraplu’s, wandelwagens en huisdieren.
Ook mogen wandelaars elkaar niet voor de voeten lopen tijdens het inhalen. "Het zou zonde zijn als wandelaars elkaar tijdens het passeren blesseren. Daarom willen we graag dat wandelaars anderen de ruimte gunnen."

Goede zeden

In het regelement van de 4Daagse staat ook dat 'kleding in overeenstemming dient te zijn met goede zeden'. Wandelaars mogen daarom niet met een ontbloot bovenlijf lopen. "Het is een kwestie van fatsoen en behoorlijk gedrag. We hebben liever dat wandelaars in de schijnwerpers staan door hun wandelprestaties dan door een ontbloot bovenlijf."
Hoe kort een broek of rokje mag zijn en of een bikinitopje wel gepast is, laat de 4Daagse aan de wandelaars zelf. "De meeste mensen weten heel goed wat in Nederland maatschappelijk geaccepteerde fatsoensnormen zijn en wat niet. En mijn advies is: bij twijfel niet doen."
In het kader van 'goede zeden' is de 4Daagse dit jaar extra scherp op het verbod op wildpoepen en wildplassen. Wat betreft de organisatie is het 'onfatsoenlijk gedrag' dat al jaren een grote bron van ergernis is voor doorkomstgemeenten en bewoners. Op zogenoemde probleemlocaties, plekken waar 4Daagsewandelaars volop wildpoepen en wildplassen, worden dit jaar extra controleurs ingezet.

Geen commerciële en politieke uitingen

De organisatie van het wandelevenement staat ook niet toe dat wandelaars reclame-uitingen doen. Uiting geven aan een politieke gezindheid is ook verboden. Zo worden onder meer shirtjes en demonstratieborden met namen van politieke partijen of politieke statements niet getolereerd.
Al is de 4Daagse hierin dit jaar wel iets soepeler, wandelaars mogen namelijk wel uitdragen hoe ze staan tegenover boeren en protesteren tegen de stikstofplannen. "We tolereren het zolang het niet tot excessen leidt. Wanneer het bedreigend of beledigend wordt grijpen we in."

Doping

Ten slotte is ook het gebruik van doping niet toegestaan. Hoewel daar volgens Poot nog nooit op is gecontroleerd, is het niet uitgesloten dat er dit jaar wel controles plaatsvinden.
"De Nederlandse dopingautoriteit heeft eerder aangegeven dat ze wel controles zouden kunnen uitvoeren. Deze controles zijn altijd onaangekondigd, dus het kan zomaar zijn dat ze dit jaar plotseling wél aan de finish staan."

Waarschuwing of diskwalificatie

Of een 4Daagsewandelaar een officiële waarschuwing krijgt of gediskwalificeerd wordt, hangt niet zozeer af van welke regel er wordt overtreden, maar in welke mate.
"Als iemand de 50 kilometer loopt en diegene loopt ineens over het 30 kilometer parcours, is het duidelijk dat iemand bewust een stuk afsnijdt. Dan wordt diegene uitgesloten van deelname. Maar we zien ook weleens dat mensen bijvoorbeeld met een paraplu lopen en niet weten dat het eigenlijk niet mag, in zo’n geval is vragen of iemand de paraplu weg wil doen meestal wel voldoende", aldus Poot.

4Daagsepolitie

Hij benadrukt dat deelnemers diskwalificeren niet iets is wat controleurs graag doen. "We willen geen 4Daagsepolitie zijn en proberen wandelaars zo goed mogelijk van tevoren te informeren over wat er wel en niet mag."
"We zijn er niet op uit mensen te diskwalificeren. Wanneer dat wel nodig is vinden we dat jammer, maar we schuwen het niet. Het 4Daagsekuis is een Koninklijk erkende onderscheiding en daar horen nu eenmaal strenge regels bij."