Rijk van Nijmegen

Lopen met bijna 40 graden tijdens de 4Daagse: dit vinden de wandelaars zelf

De 4Daagse beslist zondag over maatregelen tegen de hitte.
De 4Daagse beslist zondag over maatregelen tegen de hitte. © ANP
NIJMEGEN - De eerste wandeldag in Nijmegen wordt heet, misschien wel 38 graden. De organisatie van de 4Daagse besluit morgen (zondag) of maatregelen nodig zijn. Wat vinden lopers zelf van deze wandeltemperaturen? We peilden de meningen op Facebook: "Je doet het toch nooit goed."
"Ik hoop zo dat er geen dag wordt afgelast", reageert Sanne. "Dat zou echt jammer zijn. Ik zou het niet erg vinden om eerder te starten". Een kortere route vindt Sanne ook niet erg, of zelfs later binnenkomen. "Zolang ze het maar niet afgelasten. Fingers crossed."

'Laten we vroeger starten'

Marisa is het met Sanne eens. "En", gaat ze verder, "wat denk je wat een strop voor de ondernemers het is als dinsdag afgelast gaat worden? Laten we maar lekker vroeger starten en proberen zo veel mogelijk kilometers maken in de ochtenduren."
Daar heeft Wim een vraag over en hij is benieuwd naar het antwoord: "Mocht er besloten worden eerder te starten, ben ik benieuwd hoe het openbaar vervoer (trein) wordt geregeld."
De 4Daagse liet vrijdag weten 'achter de schermen verschillende scenario’s' voor te bereiden: de route inkorten, eerder starten en extra waterpunten, een dag later beginnen tot zelfs afblazen van het evenement. "Maar dat is wel echt de laatste optie.”
"Wat het besluit ook zal zijn", begint Gerda, "je doet het nooit goed. We leggen ons neer bij de beslissing die genomen wordt. Dit besluit zal weloverwogen zijn."
Bonico is nuchter: "Als je het te warm vindt, kan je stoppen. Niemand verplicht je om mee te doen."
De honderdste 4Daagse, die in 2016, is de boeken in gegaan als heel zwaar met extreme hitte en veel uitvallers, ruim tweeduizend op Roze Woensdag. Lieske weet het nog goed. "Tijdens de 100ste was het ook 37 graden en lagen zelfs de gangen van het Radboud vol met wandelaars. Op de Waalbrug vielen ze overal om me heen met bosjes neer, bevangen door de hitte."
"De organisatie heeft een enorme verantwoordelijkheid voor die tienduizenden wandelaars", vervolgt Lieske. "Hoe graag we ook allemaal van start willen gaan, als de veiligheid en hulpverlening onvoldoende kunnen worden gegarandeerd, zal het een lastig verhaal worden. Daarnaast denk ik dat de capaciteit van de ziekenhuizen ook een rol speelt."

'Neem ORS mee'

Ze heeft nog een gratis tip voor de wandelaars: ORS. ORS is een mengsel van zouten en druivensuiker en voorkomt dat je uitdroogt, bijvoorbeeld als je aan de diarree bent of veel moet overgeven. ORS is poeder of een bruistablet en lof je op in water.
"Ik wacht de beslissing van de organisatie af", meldt Janneke. "Ik ga ervan uit dat zij het beste weten wat te doen. Maar persoonlijk vind ik het veel te heet en onverstandig om te lopen in die extreme hitte."
José heeft onder alle omstandigheden gelopen, zegt ze op de pagina van het 4Daagse Journaal van Omroep Gelderland. "Het zal heus zwaar worden, maar ik heb alle vertrouwen in de organisatie, dat zij de juiste beslissingen nemen en adviezen geven."
Gewoon gaan, reageert Hetty. "Berichten in de gaten houden, goede kleding aan, petje op, koelsjaal om en factor 50 smeren en water drinken, drinken en nog eens drinken. Goed eten, soepje onderweg en zien hoever ik kom."
Bekijk de video over de komende hitte en de Vierdaagse:
Gaat 4Daagse door in extreme hitte?