Arnhem en omstreken

Drie woningen in brand door accu? Pas op met die 'kleine chemische fabrieken'

Hoe gevaarlijk zijn de accu's?
Hoe gevaarlijk zijn de accu's? © ANP
ARNHEM - Is een in brand gevlogen accu de oorzaak van de brand die woedde in drie huizen op de Geitenkamp in Arnhem? "We vermoeden dat", zegt een woordvoerder van de brandweer.
Als accu’s in brand vliegen komt dat meestal door oververhitting, meldt een verzekeraar op zijn website. “Een brandende accu is moeilijk te blussen: de accu produceert zijn eigen zuurstof en zo blijft de brand woekeren. Zand is vaak de beste manier om een vlammende accu te blussen. Maar vraag ook meteen hulp van de brandweer als je accu vlam vat.”
Heb je meerdere accu’s in huis, bewaar ze dan speciale bewaardozen. Vat de accu vlam, dan kan het vuur niet overslaan, zegt de verzekeraar ook.
Supermarkt Picnic besloot na een brand in Almelo afgelopen zondag 'enkele tientallen' bezorgauto’s van de weg te halen. Negen wagentjes werden bij de brand verwoest. Picnic onderzoekt, meldt NRC, of elektrische bezorgauto’s die Picnic gebruikt de brand hebben veroorzaakt. In de zomer van 2018 ging het bij Stella Fietsen in Nunspeet helemaal mis. Een loods met zesduizend accu's voor elektrische fietsen ging in vlammen op. Ook stonden er ruim 1300 elektrische fietsen in de loods, met de accu er nog in. Bij de brand kwamen schadelijke stoffen vrij en bijna driehonderd omwonenden moesten hun huizen tijdelijk uit. In december van het jaar woedde ook brand in Apeldoorn, bij een bedrijf voor de opslag van accu's voor elektrische fietsen. De accu's lagen in een bunker en de brand kon zich daardoor niet verspreiden.

Hoe voorkom je dat een accu in brand vliegt?

Accu's kunnen niet goed tegen extreme temperaturen, zowel hitte als kou, zegt een medewerker van Accuservice in Beekbergen tegen Omroep Gelderland. "Een accu moet dan harder werken", legt hij uit. "Je moet wel weten wat je doet als je een accu voor recreatieve doeleinden gebruikt en welke apparaten je eraan hangt. Voor je het weet vraag je te veel van een accu."
Je moet sowieso voorzichtig zijn met accu's en ook batterijen. Zorg dat de batterij nooit in aanraking komt met open vuur of andere warmtebronnen. Leg een batterij dus ook niet in de zon. Dat lezen we op accudienst.nl.

Het risico: lithium

In bijna ieder oplaadbaar apparaat zit tegenwoordig een lithium ion accu: smartphones, laptops, elektrische tandenborstels, elektrische auto's en e-bikes ook. En die batterijen zijn kleine chemische fabrieken, zoals de Fietsersbond ze noemt.
De accu's zijn weliswaar licht en je kunt vele kilometers fietsen op een accu, maar een brandje zit in een klein hoekje. De Fietsersbond: "De oorzaak van een accubrand is vaak terug te leiden naar een val. Accu’s houden niet van harde klappen. Als een windvlaag je fiets omverblaast, kan de accu er aan de buitenkant nog prima uitzien. Maar binnenin kan er schade zijn ontstaan die tot brand kan leiden. Er kan kortsluiting ontstaan."
Hoe herken je een kapotte fietsaccu? De Fietsersbond wijst op vijf signalen: lekkende vloeistof, (overmatige) hitte, sterke geur, rook en vonken.
Dit artikel begon met een vermoedelijke oorzaak van brand in drie woningen in Arnhem. De verhuurder is Vivare. Die kon vrijdagmiddag niet reageren. Ook kan de brandweer de definitieve oorzaak van de brand nog niet vertellen.