Gelderland

Minister maakt weg vrij voor Gelderse stikstofplannen

Minister van der Wal.
Minister van der Wal. © ANP
ARNHEM - Het kabinet maakt versneld honderden miljoenen vrij om stikstofplannen van provincies snel te kunnen uitvoeren. Ook de provincie Gelderland heeft in mei plannen ingediend bij Minister Van der Wal om stikstof terug te dringen en natuur te herstellen. De minister geeft aan dat provincies zelf maatwerk mogen leveren bij de aanpak.
Gedeputeerde Peter Drenth is blij met de versnelling: “We kunnen nu echt aan de slag met het terugdringen van de stikstofuitstoot door innovatie en het opkopen van bedrijven. Wel is het jammer dat er nog geen geld komt om met de industrie aan de slag te gaan. Daar gaan we dan in augustus mee verder, samen met minister Rob Jetten.”

'We houden ons aan eigen plannen'

De provincie gaf begin juli al aan vast te willen houden aan de eigen plannen: "We gaan in Gelderland doen waar we goed in zijn, een beetje eigenwijs. Gewoon het probleem oplossen op onze manier. Dat we de doelen halen, maar dat we ook baas in eigen huis blijven", aldus Drenth.
De kern van het plan van de provincie is dat alle sectoren meedoen. Drenth baalt ervan dat er in Den Haag alleen plannen voor reductie in de landbouw liggen. “Daar zijn wij niet blij mee, alle sectoren moeten leveren”, zei hij toen tegen de boeren.

Zie ook: