Achterhoek

Zonder vrijwilligers geen Zwarte Cross

Cliënten van Sius doen vrijwilligerswerk achter de bar.
Cliënten van Sius doen vrijwilligerswerk achter de bar. © Omroep Gelderland
LICHTENVOORDE - De Zwarte Cross leunt voor een groot deel op de schouders van vrijwilligers, oftewel de work class hero’s zoals ze op het terrein genoemd worden.
Naar schatting werken er zo’n 8000 vrijwilligers, die duidelijk te herkennen zijn aan hun lichtblauwe shirts. Ze worden ingezet voor diverse klussen, van barwerkzaamheden tot het scannen van de tickets en het opruimen van het terrein. De vrijwilligers komen uit alle uithoeken van het land en komen binnen via hun eigen vereniging of club.

Vergoeding en vrijkaart

Eén van deze groepen is Sius, een zorginstelling die allerlei soorten ondersteuning biedt voor mensen uit de Achterhoek. Op de Zwarte Cross werken begeleiders en cliënten van Sius samen achter de bar. In ruil daarvoor krijgen ze een kleine vergoeding en een vrijkaartje, dus kunnen ze zelf ook nog van het festival genieten.
Bekijk hoe de mensen van Sius achter de bar werken:
8000 vrijwilligers werken op de Zwarte Cross
Alhoewel de Cross twee weken voor de opening nog duizend vrijwilligers zocht, is dit toch helemaal goed gekomen. Maar volgens festivaldirecteur Ronnie Degen moesten ze er wel hard aan trekken: “Het is best bijzonder, in 2019 hadden we zelfs een wachtlijst van mensen die graag wilden werken, maar overal heeft de pandemie er ingehakt en denken mensen er nu blijkbaar anders over. We hebben veel oproepen gedaan en heel hard aan de kar moeten trekken maar het is gelukt om alle posities te vullen.”