Gelderland

Noodopvang asielzoekers nog niet overal klaar, extra onderdak in Wolfheze

Asielzoekers bij aanmeldcentrum Ter Apel die vorige week met een bus naar een noodopvang elders in het land zijn gebracht.
Asielzoekers bij aanmeldcentrum Ter Apel die vorige week met een bus naar een noodopvang elders in het land zijn gebracht. © ANP
ZALTBOMMEL - Twee van de drie Gelderse veiligheidsregio's voldoen nog niet aan het aantal noodopvanglocaties voor asielzoekers. De Veiligheidsregio Gelderland Zuid is per vandaag de eerste die voldoet aan de vraag van het kabinet om zo snel mogelijk 225 opvangplekken te realiseren.
Maandag openen twee opvanglocaties voor mensen in de regio Gelderland Zuid: in Culemborg opent een opvang voor 160 mensen in een pand aan de Bellweg dat tot voor kort nog werd gebruikt door de GGD. In Zaltbommel is er plek gemaakt voor 65 mensen in sporthal de Ring.
Beide locaties worden tot uiterlijk 1 oktober gebruikt om de overvolle aanmeldplek in Ter Apel te ontlasten. Daar sliepen mensen vorige week voor het eerst buiten en op de grond omdat er geen plek meer is. De Veiligheidsregio Gelderland-Zuid verwacht maandag dan ook meteen de eerste asielzoekers, zegt een woordvoerder. "We leggen nu de laatste hand aan de voorbereidingen."

Verkennen

De Veiligheidsregio Gelderland Midden is nog bezig met het vinden van geschikte opvangplekken, aldus een woordvoerder. "We omarmen de opdracht en doen ons best om goede crisisnoodopvangplekken te realiseren. We zijn momenteel met alle 15 gemeenten aan het verkennen waar we in de regio plek kunnen bieden."
Drie weken geleden kwamen de veiligheidsregio's en het kabinet tot een akkoord voor het zo snel mogelijk opzetten van de 225 plekken per regio. Een maand geleden werden meerdere gemeenten ook al gevraagd om plaats te maken voor mensen die in Ter Apel verbleven.
Het AZC in Ter Apel zit te vol. Ook afgelopen weekend moesten mensen weer buiten slapen. Een groep van vijftig mensen werd daarom in de nacht van zaterdag op zondag opgevangen in een hotel in Apeldoorn. Zondag zijn deze mensen overgebracht naar een andere opvanglocatie.
De gemeente Rheden ving medio juni meer dan 100 asielzoekers uit het aanmeldcentrum op in een voormalig klooster in De Steeg. In Beuningen werd in diezelfde week halsoverkop opvang geregeld voor 65 mensen in een sporthal.
De gemeente Renkum biedt ongeveer zestig statushouders een tijdelijk onderkomen in Wolfheze. Dat werd maandag bekend. Ze kunnen een plek krijgen in leegstaande woningen op het terrein van de ggz-instelling Pro Persona. In de herfst kunnen de eersten waarschijnlijk daarnaartoe verhuizen.

'Niet vol te houden'

De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) heeft ook nog geen bedden beschikbaar. Wel is er al een locatie op het oog waar 225 plekken worden gerealiseerd, zegt een woordvoerder. "Er wordt hard gewerkt om deze locaties zo snel mogelijk te kunnen openen. We kunnen nog niet zeggen waar de opvang komt omdat de betreffende gemeente eerst buurtbewoners hierover informeert."
Gevraagd naar de rek die er nog zit bij gemeenten om dit type noodopvang te leveren, verwijst de VNOG naar een uitspraak van Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad: "We hebben al een enorme inspanning geleverd, Rijksoverheid, gemeenten, veiligheidsregio's en ook het COA om het aantal plekken op te schroeven, maar in dit tempo kunnen we dat niet volhouden."