Arnhem en omstreken

Heb jij het warm? Voor deze mensen is het pas echt heet

Wegwerkers krijgen een ijsje van de baas
Wegwerkers krijgen een ijsje van de baas © ANP
ARNHEM - Het kwik loopt vandaag tot rond de 40 graden op in Gelderland. Veel werkenden brengen de dag binnen door met de airco aan. Maar een heleboel beroepen zullen met de hitte toch naar buiten moeten, zoals agenten of bouwvakkers. Hoe houd je het hoofd letterlijk koel op zo'n hete dag?
Wegen moeten volgens afspraak op tijd klaar zijn. De werknemers van Liemers Wegenbouw in Duiven kunnen het zich daarom niet veroorloven om het werk zomaar neer te leggen op een dag als vandaag. "Op het asfalt heb je te maken met dubbele temperaturen, want asfalt straalt warmte uit. Bij dit soort temperaturen hanteren we een protocol", vertelt Karin Rog namens het bedrijf.
"Onze medewerkers dragen koelende vesten, koelhelmen, nekbescherming. We passen werk- en rustschema's aan, er is water aanwezig, zonnebrandcrème, zonnebrillen. We bekijken per team wat het beste werkt, de Arbowet kent geen temperatuurgrens."
Bekijk hier hoe bouwvakkers doorzwoegen ondanks de hitte:
Bouwvakkers zwoegen door ondanks de hitte

Tropenrooster in de kas

Tuinders moeten ook zonder airco aan het werk in de kas. Bij meerdere kwekerijen passen ze daarom het tropenrooster toe, zo ook bij Kwekerij Wilting van Frank Wilting uit Loo.
"Wij werken met scholieren die eerder kunnen beginnen zodat het werk rond het middaguur klaar is. Je moet ook zuinig zijn op je personeel en als ondernemer verantwoordelijkheid nemen. Dagen boven de 35 graden zijn spaarzaam. Als het voor een mens niet prettig is, moet je het gewas ook met rust laten."

Zweten in uniform?

Met een heleboel evenementen, zoals de 4Daagse, zullen ook veel agenten niet al te lang op het gekoelde politiebureau kunnen blijven werken. "Als het zo warm is dat het Nationale Hitteplan van het RIVM van kracht wordt, dan mag het gebruikelijke poloshirt worden vervangen door een zomershirt. Daarnaast mogen agenten ervoor kiezen om hun veiligheidsvest gelijk over hun onderkleding te dragen", licht woordvoerder Anne Coenen van de politie toe.
"Verder worden er meer rustmomenten ingebouwd en wordt de surveillance zo veel mogelijk met de auto gedaan zodat agenten niet rechtstreeks in de brandende zon staan. Ook krijgen agenten coldpacks in de politieauto en poeder om hun zoutgehalte op peil te houden."

Post later dan gebruikelijk

Postbezorgers blijven ook hun werk gewoon doen. Ze krijgen daarover wel instructies via de app, zegt een woordvoerder van PostNL. "We nemen extra maatregelen afhankelijk van de weercode van het KNMI. Denk daarbij aan niet bezorgen tussen 12.00 en 14.00 uur, extra pauzes inlassen of het verschuiven van de bezorging naar de avond. We hebben ook een luchtig zomershirt en onze bezorgers kunnen een korte broek aandoen."
Ik vind het heerlijk om te werken met dit weer: hoe warmer, hoe beter.
Milan Nendos, badmeester
Veel Gelderlanders zullen afkoeling zoeken bij een openluchtzwembad. De drukte betekent voor de badmeesters dat ze nog alerter zullen moeten zijn. "We hebben op alle plekken een parasol zodat we in de schaduw kunnen staan. We wisselen per half uur door zodat je in verschillende hoeken komt te staan", vertelt Milan Nendos, badmeester bij openluchtzwembad Klarenbeek in Arnhem. "We hebben veel personeel ingezet, zodat iedereen extra pauze kan houden. Ik vind het heerlijk om te werken met dit weer: hoe warmer, hoe beter."