Gelderland

Nog snel even een paspoort aanvragen? Dat kan lastig worden

In sommige gemeenten kan het wel even duren voor je een nieuw paspoort hebt.
In sommige gemeenten kan het wel even duren voor je een nieuw paspoort hebt. © ANP
ARNHEM - Wil je op de valreep nog een paspoort of ID-kaart aanvragen voor je buitenlandse trip? Dat kan lastig worden, want de wachttijden zijn in sommige Gelderse gemeenten erg lang. Maar er zijn ook gemeenten waar helemaal geen wachttijden zijn, zo blijkt uit een inventarisatie van Omroep Gelderland. De wachttijden zijn korter dan het afgelopen voorjaar, maar nog wel hoger dan gewenst.
Bij negen gemeenten, zoals Rheden, Epe en Nijmegen is de wachttijd toegenomen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Bij negentien gemeenten is de wachttijd gelijk gebleven, waaronder in Aalten, Neder-Betuwe en Maasdriel.

Korter dan voorjaar

Het afgelopen voorjaar hadden de afdelingen Burgerzaken het erg druk. Zo duurde het in de gemeente Lochem vijftien werkdagen voordat inwoners terecht konden om een document aan te vragen. Ook de gemeenten Harderwijk en Doetinchem spraken destijds van zulke wachttijden. Gelukkig zijn die wachttijden niet meer aan de orde, 'maar de wachttijd tot een afspraak is inderdaad langer dan normaal', laat de gemeente Arnhem weten.
Door corona lag het aantal aanvragen voor deze producten de afgelopen twee jaar beduidend lager:
Er zijn verschillende oorzaken voor de langere wachttijden. In het voorjaar waren gemeenten druk met het inschrijven van de vluchtelingen uit Oekraïne, meldde onder meer Heumen.
"We zien ook dat het aantal huwelijksvoltrekkingen extra hoog is", concludeert de gemeente Epe refererend aan de inhaalslag na de coronaperiode. Veel gemeenten, waaronder Oost Gelre wijzen ook naar de mogelijkheid dat mensen weer naar het buitenland kunnen reizen sinds corona. De woordvoerder van de gemeente Ede voegt daar de Brexit aan toe, want sinds 1 oktober vorig jaar is een paspoort nodig om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen.

Ambtenaar wil ook vakantie

Vrijwel alle gemeenten geven ook aan dat er te weinig personeel beschikbaar is. "Het is, net zoals in andere branches, lastig om goed personeel te krijgen", stelt de gemeente Beuningen.
De woordvoerder van de gemeente Barneveld voegt daaraan toe: "Dit proberen we op te vangen door meer gekwalificeerde mensen te werven en in te huren, maar dit is nauwelijks mogelijk door de krapte op de arbeidsmarkt."
De woordvoerder van de gemeente Arnhem stipt aan dat afdelingen Burgerzaken te maken krijgen met complexere taken. "Zoals strengere eisen om identiteitsfraude te voorkomen en het geven van voorlichting over donorregistratie."
"En het is een periode dat ook veel ambtenaren vakantie nemen", laat de gemeente Neder-Betuwe weten.

Oplossing?

Een oplossing ligt niet binnen handbereik, is de conclusie van gemeenten. Sommige gemeenten hebben de openingstijden van de loketten tijdelijk verruimd, zoals de gemeente Doetinchem. Ook probeerden gemeenten extra capaciteit te creëren door extra balies te openen bij drukte, zo stellen onder meer de gemeenten Maasdriel en Wageningen.
De gemeente Renkum roept haar inwoners op om zo vroeg mogelijk een afspraak te maken, zodat er geschoven kan worden met medewerkers en taken.
Reisdocumenten
Met een paspoort of identiteitskaart kun je naar het buitenland reizen. Een rijbewijs is niet voldoende en is daarom ook geen reisdocument. Een paspoort is nodig als je buiten de Europese Unie op vakantie gaat. Blijf je binnen de EU? Dan kun je met een ID-kaart prima uit de voeten. Als je paspoort of identiteitskaart verloopt, dan krijg je drie maanden van tevoren een brief van de gemeente. Een paspoort kost €75,82. Voor een ID-kaart betaal je €68,53. Voor minderjarigen is dit bedrag lager. Wanneer je een spoedtarief betaald, dan is de productietijd korter.