Arnhem en omstreken

De woonboot van Jan Duurt piept en kraakt door de extreem lage waterstand

De woonboot van Jan Duurt Bosch ligt scheef.
De woonboot van Jan Duurt Bosch ligt scheef. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De lage waterstanden hebben grote gevolgen voor woonbooteigenaren. Zo ligt de woning van Jan Duurt Bosch en Laura Tammeling in Arnhem inmiddels op de bodem van de Rijn. En dat veroorzaakt veel schade aan de boot.
Door de hoge temperaturen en aanhoudende droogte heeft het water nog nooit eerder in deze tijd van het jaar zo laag gestaan. De komende dagen zakt de Rijn bij Lobith waarschijnlijk naar minder dan 7 meter boven NAP.
We liggen op de grond en alles is scheef
Jan Duurt zag het water de afgelopen maand snel zakken. “Toen we bijna op de grond lagen, begon alles al te kraken als er schepen voorbijkwamen. Soms dachten we dat de lassen gingen scheuren. Nu liggen we echt op de grond en is alles scheef.”
De woonboot heeft scheuren in de wanden en de vaatwasser lekt:
Woonboten hebben last van het lage water
Vanuit de woning, een dubbellaagse boot van 17 bij 8 meter, is de bodem van de Rijn al te zien. Vijf jaar geleden kon je zelfs zo over de bodem lopen, herinnert hij zich. De woonbooteigenaren in Arnhem maken zich daarom hard voor het uitbaggeren van de Rijn. Eigenlijk zou dat al gebeurd moeten zijn, maar een baggerbedrijf trok zich terug toen bleek dat er onontplofte munitie in de bodem kon liggen.

Steeds weer bijstellen

Jan Duurt heeft als provisorische oplossing palen bij de hoekpunten gezet, waar de boot als het ware in hangt. “Ik kan niet weg, want de afgelopen maand heb ik die elke dag moeten bijstellen. Ik kan de ark niet te hoog ophangen, want dan komen er veel andere krachten bij kijken en gaat de ark krom staan.”
Ook zaken als de riolering en elektriciteit moet hij in de gaten houden. “De leidingen hangen gelukkig zo slap dat ik die maar één keer in de week moet bijstellen.” Volgens Jan Duurt zijn er dertig arken met dezelfde problemen.

Schitterend wonen, maar...

Jan Duurt woont inmiddels 12 jaar op de woonboot. “In de 10 jaar voordat we hier kwamen wonen, is dit nooit gebeurd. Dus ik heb wel het idee dat het extremer wordt, ja. Bovendien komen er veel grotere schepen langs, die soms wel voor golven van 50 of 60 centimeter zorgen. Dan gaat de ark ook 50 of 60 graden op en neer, inclusief al het gekraak en de mogelijke schade.”
Het is prachtig wonen aan de Rijn in Arnhem, zegt hij. “Als we in het water liggen, is het schitterend. Maar de nadelen gaan zo langzamerhand wel de boventoon voeren.”

Zie ook: