Stedendriehoek

Help! De vissen komen droog te liggen

Help! De vissen komen droog te liggen
Help! De vissen komen droog te liggen
TERWOLDE - De lage stand van de rivieren heeft ook flinke gevolgen voor de visstand. Daarom zijn sportvissers bezig met een grootscheepse reddingsoperatie.
In een kolk bij Terwolde staat het water anderhalve meter lager dan normaal. En met de komende temperatuurstijging wordt het nog lastiger, waardoor de vissen het niet zouden overleven. Daarom worden ze gevangen en daarna weer uitgezet in de nabij gelegen IJssel. Normaliter zwemmen de vissen daar op eigen gelegenheid naartoe.
Reddingsoperatie bij kolk; vissen bijna op het droge
"Maar dat redden ze nu niet meer", legt Mark Kouwenhoven van Sportvisserij Oost-Nederland uit. "De stand is nu zo laag in dit kolkje in de uiterwaarden, dat het een afgesloten watertje is geworden. Met hoogwater staat dit wel in verbinding met de IJssel."

Brasem en een snoek

Er zit vooral één soort in. "Eigenlijk is 99 procent brasem. Maar er zat ook een snoek bij. In de eerste lading hadden we een kilo of dertig. We spoelen ze schoon en dan gaan ze in een tank. Daarna zetten we ze weer uit in de IJssel. We gaan verder tot er niks meer in zit."

Water blijft dalen

Het is een probleem dat op veel plekken nu speelt. "De waterstand daalt gestaag. Ook het grondwater, het gaat heel hard nu. Met de visstand op zich doet het niet veel, behalve bij dit soort geïsoleerde plassen die op kunnen drogen. We zijn daar heel scherp op."