Noord-Veluwe / Achterhoek
Protestvlaggen weer weggehaald: 'Ondersteboven is kwetsend'

OLDEBROEK - Protestvlaggen die boeren afgelopen dagen in onze provincie hebben ophangen, worden op veel plekken verwijderd. Mensen kunnen zich gekwetst voelen door de omgekeerde Nederlandse vlaggen, klinkt het vanuit gemeenten. Ook zijn er zorgen over de veiligheid op de weg.
Wie een rondje door de provincie rijdt, komt de omgekeerde vlaggen op veel plekken tegen. Aan lantaarnpalen, langs snelwegen en achterop vrachtwagens, overal hangen Nederlandse vlaggen met de blauwe baan boven. Ze gelden als teken van steun voor boeren en van verzet tegen de stikstofmaatregelen.
Ook op de N813 van Doesburg naar Doetinchem hangen veel vlaggen ondersteboven:
Blauw, wit, rood: boeren hangen vlaggen ondersteboven op
Niet iedereen is blij met de protestvlaggen van de boeren. Zo zegt burgemeester Tanja Haseloop-Amsing van de gemeente Oldebroek dat andere groepen zich gekwetst kunnen voelen. “Daarbij denken we bijvoorbeeld aan veteranen die opkwamen voor onze vrede en veiligheid. Het is niet de bedoeling dat voor een protest gemeentelijke eigendommen worden gebruikt.”
Ze besloot de vlaggen dinsdag al weg te halen na een vraag uit de gemeenteraad en een ‘tamelijk emotioneel bericht’ van een inwoner over wat de vlag voor haar betekent.
Burgemeester krijgt intimiderende berichten
De burgemeester krijgt sinds haar besluit veel verwensingen naar haar hoofd. Daar zitten ook berichten tussen die ze als intimiderend ervaart, zoals het bericht om zichzelf aan een lantaarnpaal ‘op te knopen’. Ze deelt dit soort berichten met de politie. "Er worden wel grenzen overschreden”, zegt ze tegen de NOS.
Ook de gemeente Bronckhorst laat de vlaggen in de openbare ruimte aan eigendommen van de provincie en gemeente weghalen. Dit omdat mensen er aanstoot aan nemen. “Ze worden dus verwijderd”, aldus een woordvoerder tegen REGIO8. De gemeenten Lingewaard en Elburg vinden eveneens dat de vlaggen niet in de openbare ruimte thuishoren.
Weginspecteurs hebben het te druk
Rijkswaterstaat geeft een andere reden om in te grijpen: de veiligheid op de weg. "Ze kunnen niet goed bevestigd zijn en eraf vallen. En ze zorgen ook voor afleiding voor het verkeer”, aldus een woordvoerder.

De provincie Gelderland grijpt niet in, alleen als de veiligheid in gevaar komt. "Het heeft ook met de bezetting te maken. Veel weginspecteurs worden de komende dagen ingezet bij de Zwarte Cross in Lichtenvoorde en de Vierdaagse van Nijmegen", aldus een woordvoerder.
Ook de gemeente Doetinchem laat de meeste vlaggen voorlopig hangen. "Onze wegbeheerder houdt de locaties in de gaten en zodra de verkeersveiligheid in het geding komt, ondernemen we actie. Het uitgangspunt dat we ervan uitgaan dat mensen die de vlaggen hebben opgehangen, ze ook weer weghalen", zegt een woordvoerder.
Nieuwe protestactie
De boeren zijn voorlopig nog niet klaar met protesteren. Zo roept de club Agractie heel Nederland op om deze vrijdag om 15.00 uur het werk een kwartier neer te leggen.
Er is een speciale site opgezet waarop tips staan hoe steun te betuigen aan de boeren. Je kunt bijvoorbeeld je auto stilzetten en claxonneren of een boerenzakdoek aan de spiegel hangen. Ook roepen boeren op de Nederlandse vlag omgekeerd halfstok te hangen.