Rijk van Nijmegen

Gaat 4Daagse door in extreme hitte? Organisatie hakt zondag knoop door

Het wordt dinsdag tijdens de eerste wandeldag misschien wel 38 graden.
Het wordt dinsdag tijdens de eerste wandeldag misschien wel 38 graden. © ANP
NIJMEGEN - De hitte die voor komende week voorspeld wordt kan 'problematisch' worden voor vierdaagselopers. De organisatie van de 4Daagse besluit zondag over eventuele maatregelen tegen de dreigende hitte. Volgens Weerplaza kan het op dinsdag, tijdens de eerste wandeldag, wel 38 graden worden.
Komende maandag al bereikt de warme lucht vanuit Frankrijk onze provincie. Het wordt dan al zo’n 33 of 34 graden, verwacht meteoroloog Wouter van Bernebeek. “Er staat heel weinig wind, dus het voelt ook nog eens heel warm aan.”
De hittepiek volgt waarschijnlijk op dinsdag, als de 4Daagse begint. “Dan wordt het serieus warm, met misschien wel temperaturen van 38 graden in onze regio. In het zuiden van Nederland wordt het nog wel warmer.”
Bekijk de video over de Vierdaagse en de hitte:
Gaat 4Daagse door in extreme hitte?

Onverantwoord?

Volgens Van Bernebeek vormen deze temperaturen een serieus probleem voor de Vierdaagse, áls ze uitkomen. “En dat lijkt er wel op, dus daar moeten ze denk ik wel wat mee. Als je ziet wat de weerkaarten nu berekenen, dat het om 11.00 uur al 33 graden is, moet je je misschien afvragen of dat wel verantwoord is.”
Je inspannen bij 38 graden is gewoon gevaarlijk
Wouter van Bernebeek, meteoroloog
De meteoroloog wijst erop dat de luchttemperatuur buiten dan hoger is dan de lichaamstemperatuur. “Dat is bij inspanning gewoon gevaarlijk. Dat moet je meewegen”, zegt hij.

Afgelasten is de laatste optie

De organisatie van de 4Daagse zegt zondag een knoop door te haken over eventuele maatregelen. “Dan komt ons weeradviesteam bij elkaar. Daar zit onze eigen meteoroloog bij, fysiologe Maria Hopman, een sportpsycholoog en we trekken nauw op met het Rode Kruis”, legt een woordvoerder uit.
“Om iedereen gerust te stellen: we zijn achter de schermen verschillende scenario’s aan het voorbereiden”, vervolgt ze. Dat gaat van de route inkorten, eerder starten en extra waterpunten, tot een dag later beginnen. “Er zijn tal van mogelijkheden. Afgelasten kan ook, maar dat is wel echt de laatste optie.” Het hele evenement een dag opschuiven, is volgens haar waarschijnlijk geen optie.
“Zondag geeft het weerteam advies aan ons bestuur, dat de knoop moet doorhakken. Ergens in de middag zullen we dan communiceren over eventuele maatregelen. Persoonlijk verwacht ik dat die er wel gaan komen”, aldus de woordvoerder.