Rivierengebied

Afval wordt beter gescheiden: 'afvalcoach' helpt

GELDERMALSEN - Er is vorig jaar minder huisafval ingezameld door gemeenten dan in de jaren daarvoor. Vooral de hoeveelheden grof tuinafval, hout, puin en grond namen nam af.
Afvalcoach Jeroen Gras helpt inwoner Erik van der Veen.
Afvalcoach Jeroen Gras helpt inwoner Erik van der Veen. Omroep Gelderland © Omroep Gelderland
Maar de hoeveelheid ingezameld gft, groente-, fruit- en klein tuinafval, nam juist toe. Waarschijnlijk omdat mensen hun afval beter scheiden. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.
Om nog meer mensen hun afval op een goede manier te laten scheiden, heeft afvalverwerkingsbedrijf AVRI speciale afvalcoaches op pad gestuurd. Zoals in Geldermalsen, waar afvalcoach Jeroen Gras inwoner Erik van der Veen helpt. Die vraagt zich af in welke bak gebruikt bakpapier moet. "Het is helemaal vettig geworden", legt Jeroen uit, "vanwege het voedsel wat er warm op is gemaakt. Daarom kan het recyclebedrijf dit niet meer hergebruiken. Dus het gaat gewoon bij het restafval."

Het lijkt simpeler dan het is

Afval scheiden lijkt simpeler dan het is: als papier vet is, moet het bij restafval bijvoorbeeld.
Afval scheiden lijkt simpeler dan het is: als papier vet is, moet het bij restafval bijvoorbeeld. © Omroep Gelderland
Het lijkt simpeler dan het is: afval scheiden. "Veel producten hebben verschillende materialen bij elkaar, zoals karton en plastic. Je kunt daardoor het overzicht kwijt raken." Dus als je het goed wilt doen dan scheidt je bijvoorbeeld het kartonnen omhulsel van een plastic bakje.
Erik van der Veen is in ieder geval blij met de afvalcoach. "Inzamelen vind ik heel moeizaam, want we hebben inmiddels 4 bakken voor gescheiden afval, en nog een bakje in de keuken. Maar nu na de uitleg van Jeroen is het helder waar het allemaal in moet." Overigens heeft afvalcoach Jeroen nog meer afvalbakken thuis staan: "7 stuks".