Arnhem en omstreken

Deze krabben hebben bij voorkeur modder uit Friesland

ARNHEM - Van modder uit Gelderland moeten deze dieren niets hebben. Friese modder daarentegen voldoet wel aan de eisen. Voor wenkkrabben is deze blubber van levensbelang.
Samen met zeekoeien, vissen en exotische vlinders leven de wenkkrabben in de mangrove in Burgers' Zoo. Vijf jaar geleden werd het stukje tropisch vloedbos in de Arnhemse dierentuin geopend. De krabben leven hier in hun eigen wereldje, maar uit onderzoek blijkt dat ze ook gevoelig zijn voor invloeden van buitenaf.
In geen enkele Europese dierentuin leven meer wenkkrabben dan in Burgers' Zoo. En dat maakt de groep Arnhemse kreeftachtigen interessant voor onderzoek. Dat is de laatste jaren dan ook veelvuldig gebeurd. Een van de conclusies is dat de aanwezigheid van publiek van invloed is op het gedrag van de krabben. Als er veel bezoekers zijn, gaan de diertjes schuilen in hun holletjes. Ook wordt er meer gewenkt door de krabben wanneer er geen bezoekers zijn. Het zijn alleen de mannetjes die met hun grote schaar zwaaien. En dat is een bijzonder gezicht, vertelt Bas Lukkenaar van de dierentuin...
Luister naar de radiobijdrage (1-3):
Dat de krabben leven in Friese in plaats van Gelderse modder heeft te maken met de samenstelling van de klei. De Wageningen Universiteit heeft hier uitgebreid onderzoek naar gedaan, legt Lukkenaar uit. Er zijn bodemmonsters op verschillende plekken in ons land genomen om te ontdekken welke klei het meest geschikt is voor de dieren die op de moddervlakte van de Arnhemse mangrove leven. De modder is voor de wenkkrabben van levensbelang. Het moet niet alleen geschikt zijn om hun holletjes in te maken, de dieren stoppen het ook in hun mond om daar plantaardige en dierlijke resten uit te halen.

Jonge zeekoe

De Arnhemse mangrove is geïnspireerd op een natuurgebied in het Midden-Amerikaanse land Belize. Wereldwijd verdwijnen steeds meer mangroves. De bomen worden gekapt om plaats te maken voor garnalenkwekerijen. Ook vervuiling is een probleem. In Burgers' Zoo stroomt door een deel van het nagebootste tropische kustlandschap zoet water, terwijl een ander deel nat gehouden wordt door zout of brak water. Een half jaar geleden was er geboortenieuws. De Caribische zeekoeien kregen een kalf. Een vrouwtje, en dat maakt het 'babynieuws' extra bijzonder...
Luister naar de radiobijdrage (2-3):
Een volwassen zeekoe weegt ongeveer 400 kilo en kan 50 jaar oud worden. De dieren zijn zo groot dat ze in het wild geen natuurlijke vijanden hebben. Het grootste gevaar zijn motorboten. De dieren raken nog weleens (dodelijk) gewond door scheepsschroeven.

Hoge energietarieven

In de Arnhemse mangrove is het altijd 25 graden. De luchtvochtigheid is er hoog, waardoor de gevoelstemperatuur zelfs nog hoger ligt. Ook andere dierenverblijven worden verwarmd of in de zomer juist gekoeld. Dat kost veel energie en dat roept de vraag op of de huidige hoge energietarieven problematisch zijn voor de dierentuin. Dit zegt Lukkenaar erover...
Luister naar de radiobijdrage (3-3):
Zelf zien hoe een zeekoe geboren wordt? Burgers' Zoo maakte legde het moment vast:
BuitenGewoon Radio is iedere zondagochtend tussen 7.00 en 10.00 uur te beluisteren in het programma Zin in Zondag op Radio Gelderland.