Arnhem en omstreken

Meerdere huizen ontruimd bij grote brand in Arnhem: 'Ze hebben niets meer'

De schade is groot.
De schade is groot. © Persbureau Heitink.
ARNHEM - Bij de grote brand aan de Sperwerstraat in Arnhem zijn meerdere huizen ontruimd. Het gaat om bewoners van vijf à zes huizen die hun woning hebben moeten verlaten, zo meldt de brandweer.
In een tussenwoning in de wijk Geitenkamp ontstond donderdagmiddag een uitslaande brand, die werd gesignaleerd door voorbijgangers, die vervolgens de brandweer alarmeerden. Het vuur is daarna overgeslagen naar de twee naastgelegen woningen. De brand trok veel bekijks.
Kijk naar beelden van de brand:
Grote brand op de Geitenkamp in Arnhem
Bij aankomst van de brandweer sloegen de vlammen metershoog uit het middelste huis. Daarbij kwamen dikke, zwarte rookwolken vrij.

Moeilijk te blussen

De brandweer was met veel materieel ter plaatse, maar kreeg de brand moeilijk onder controle. "Het is nog te heet binnen en er staan veel brandbare materialen in huis", sprak een woordvoerder. De bewoners van de drie huizen konden op tijd wegkomen.
De brand heeft flinke schade aangericht.
De brand heeft flinke schade aangericht. © Omroep Gelderland

'We laten niemand op straat staan'

Woningcorporatie Vivare, die de getroffen huizen bezit, was ter plaatse om de schade te bekijken. "Over het algemeen hebben huurders via de inboedelverzekering recht op vervangende woonruimte. Helaas heeft niet iedereen een inboedelverzekering. Mochten mensen geen inboedelverzekering hebben, dan gaan we natuurlijk in gesprek om mee te denken over een oplossing voor een tijdelijk onderkomen. We laten mensen niet zomaar op straat staan", aldus een woordvoerster.
Op de korte termijn worden hotels geregeld voor de bewoners van de betreffende huizen. Er wordt nog gekeken naar een oplossing voor de langere termijn.

'Ze hebben niks meer'

Een van de buren, Jan Willem Rotteveel, was op zijn werk toen hij het nieuws over de brand zag. "Ik ben toen snel naar huis gefietst, maar kon toen al niet meer bij mijn huis. Hoe ik mijn huis aantref weet ik niet, maar ik heb in ieder geval mijn spullen nog. Voor de mensen van de getroffen huizen is het erger."
Rotteveel kent de getroffen woningeigenaren goed. "Ja, we hebben regelmatig contact met elkaar. Het is net een dorp hier op de Geitenkamp. Het is vreselijk voor ze. Ze hebben niks meer, het is heel triest."